Zaplenjene im luksuzne jahte i vile: Zamrznuta imovina ruskih oligarha vredna 30 milijardi dolara

Deo stručne pravne javnosti izaražavao je zabrinutost da bi se na udaru embarga mogle naći i osobe koje nemaju nikakve veze s ratom - pozivajući na oprez kako ne bi bili kažnjeni nevini ljudi

  • 3
Alisher Usmanov Dilbar jahta Foto: Splash News / Splash / Profimedia

Multinacionalna radna grupa (REPO), čija je svrha zaplena bogatstva ruskih oligarha, u prvih 100 dana rada zamrzla je 30 milijardi dolara imovine i sredstava pojedinaca protiv kojih su uvedene sankcije, saopštilo je američko Ministarstvo za finansije.

Osim jahti, drugih plovila i luksuznih nekretnina, blokirano je i 300 milijardi dolara novčanih sredstava ruske Centralne banke, javila je agencija AP.

- Cena rata za Rusiju nastavlja da bude sve skuplja - navodi se u saopštenju u vezi sa radom Multinacionalne grupe.

Grupu su marta 2022. pokrenuli američka ministarka za finansije Dženet Jelen i državni tužilac Merik Garland u saradnji sa nekoliko država i Evropskom komisijom koje istražuju i krivično gone oligarhe i druge pojedince koji su saveznici ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Glas Amerike.

Ranije tokom meseca u okviru aktivnosti grupe najavljeno je uvođenje sankcija Godu Nisanovu, jednom od najbogatijih ljudi u Evropi, i Alekseju Mordašovu, koji važi za jednog od najimućnijih ruskih milijardera.

- Članovi REPO grupe će nastaviti da prate imovinu koja se nalazi pod sankcijama i sprečavaju podrivanje mera koje su uvedene - navedeno je u saopštenju američkog ministarstva.

Deo stručne pravne javnosti izaražavao je zabrinutost da bi se na udaru embarga mogle naći i osobe koje nemaju nikakve veze s ratom - pozivajući na oprez kako ne bi bili kažnjeni nevini ljudi.

Američke vlasti su na to reagovale navodima da u ratnim okolnostima koje su izazvale svetsku krizu prehrambenih proizvoda nastoje da ostvare maksimalan učinak sankcija na određena lica i entitete istovremeno nastojeći da se ne dogode prelivanja koja bi mogla uticati na globalna tržišta roba i zalihe hrane.

Video: Mega-jahta Romana Abramoviča od 700 miliona dolara usidrena na jugu Turske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    30. jun 2022 | 06:16

    Otimaju jahte. Otimaju novac. Baš im se to sviđa. Mislim, ne žalim i te jahte i novac su oligarsi oteli svom narodu. Oligarsi su pokazali svoje lice sticanjem tih jahti a zapad , otimanjem istih. Što bi se reklo, ista g..na.

  • Misko

    30. jun 2022 | 00:09

    Sve se to zove kolateralna steta. Tako je bilo sa nama, tako je sa nevinim Ukrajincima. A oligarsi sigurno imaju vise putera na glavi...

  • Zoran

    2. jul 2022 | 11:30

    Odakle im tolike pare za taki luksuz i nek im otimaju bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA