Vozač "kamiona smrti" pretvarao se da je preživeli da bi izbegao hapšenje: Preti mu smrtna kazna

Zvaničnici su saopštili da je Zamorano govorio kako je jedan od preživelih iz kamiona, i na taj način je pokušao da izbegne hapšenje

  • 0
San Antonio Foto: Tanjug/AP

Čovek koji se sumnjiči da je vozio "kamion smrti" u kojem je pronađeno više od 45 tela migranata iz Meksika, pretvarao se da je jedan od preživelih kako bi izbegao hapšenje.

Kamion pun beživotnih tela pronađen je pre dva dana u San Antoniju, a Homero Zamorano (45), uhapšen je nedaleko od mesta zločina. Policija ga je pronašla kako se krije u žbunju.

Zvaničnici su saopštili da je Zamorano govorio kako je jedan od preživelih iz kamiona, i na taj način je pokušao da izbegne hapšenje.

On je drugoosumnjičeni u jezivom slučaju koji je potresao čitav svet. Prvoosumnjičeni Kristijan Martinez (28) i Zamorano, terete se da su učestvovali u tragediji koja je odnela 53 života.

Martinez je optužen za prevoz ilegalnih migranata, dok je Zamorano optužen za krijumčarenje migranata koje je rezultiralo smrću.

Ukoliko se dokaže njihova krivica preti im doživotna robija, a moguće i smrtna kazna, saopštili su američki zvaničnici.

U kamionu su bile smeštene izbeglice iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora.

Njihova tela pronađena su u ponedeljak uveče na obodu San Antonija. Kada su policajci otvorili vrata prikolice ugledali su tela na gomili. Izbrojali su 46 beživotnih tela. Još najmanje deset osoba, koje su davale znake života, pronađeno je u prikolici i oni su u teškom stanju prevezeni u bolnicu. U međuvremenu stigla je vest da je još sedmoro njih preminulo, čime je broj žrtava kamiona smrti porastao na 53.

U bolnici je još 11 ljudi, među njima ima i dece.

Kobnog dana u San Antoniju je izmereno gotovo 40 stepeni Celzijusa, a nadležni kažu da u kamionu nije bilo vode, niti da je bio uključen klima uređaj.

Zamorano je uhapšen nedaleko od lica mesta, a Martinez je uhapšen nakon što su ga policajci "povezali" po broju telefona u Zamoranovom mobilnom.

Migranti ušli u kamion u SAD

Optužnica je podignuta i protiv dvojice meksičkih državljana, Huan Franciska De Lune Bilboa i Huana Klaudija De Luna Martineza. Nije poznato za šta se tačno oni terete.

Očekuje se da će biti saslušani tokom sutrašnjeg dana.

Mediji prenose da je među žrtvama 27 ljudi Meksika, 14 iz Hondurasa, sedmoro iz Gvatemale i dvoje iz El Salvadora.

Preminulo je 13 žena i 40 muškaraca.

Snimci sigurnosnih kamera pokazuju trenutak kada je kamion prešao granični prelaz u Laredu u ponedeljak pre nego što su se, kako se veruje, migranti ukrcali u prikolicu.

- Migranti su već bili na američkom tlu - saopštili su zvaničnici.

Kamion su snimile još dve kamere u Teksasu, kako je išao dalje od granice.

Veruje se da su migranti prešli granicu u manjim grupama, a da su potom smešteni u "sigurnu kuću" na području Teksasa, pre nego što su ubačeni u kamion kako bi nastavili put dalje ka unutrašnjosti SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA