≫ 

"Kraljica kriptovaluta" sa Balkana među 10 najtraženijih begunaca u SAD: Ukrala 4 milijarde dolara

Ignatova, bugarska advokatica, tvrdila je da je izmislila kriptovalutu koja bi bila konkurentna Bitcoinu

  • 2
Ruja Ignatova

Foto: FBI

FBI je Ruju Ignatovu, takozvanu "kriptokraljicu" sa Balkana, dodao na svoju listu 10 najtraženijih begunaca zbog navodne prevare investitora za više od 4 milijarde dolara preko OneCoina, kompanije za kriptovalute kojoj je pomogla da se osnuje 2014. godine.

Taj potez usledio je nakon što je Europol ranije ove godine dodao Ignatovu (42) na svoju listu najtraženijih.

- To je važan alat za nas, lista prvih 10. Mislimo da je javnost u najboljoj poziciji da pomogne - rekao je pomoćnik direktora FBI-a Majkl Driskol novinarima tokom brifinga za novinare u četvrtak.

Ignatova, bugarska advokatica, tvrdila je da je izmislila kriptovalutu koja bi bila konkurentna Bitcoinu. Ona i drugi su navodno davali lažne izjave dok su tražili ulaganja i promovisali OneCoin kroz marketinšku strategiju na više nivoa, navodi FBI.

OneCoin je takođe tvrdio da ima privatni blockchain, za razliku od javnog i proverljivog koji imaju druge virtuelne valute, a vrednost OneCoina odredila je kompanija, a ne potražnja na tržištu, rekao je FBI.

FBI navodi da je Ignatova na kraju uverila investitore da joj daju milijarde dolara, kapitalizujući buku oko kriptovaluta, pre nego što je nestala 2017. nakon što je izdat savezni nalog za njeno hapšenje.

- Ima puno novca i prilično je brzo krenula na put - rekao je Driskol.

Inspektori veruju da je Ignatova možda dobila dojavu da je pod istragom američkih i međunarodnih vlasti. Ona je 25. oktobra 2017. otputovala iz Bugarske u Grčku, i od tada nije viđena, navodi FBI.

Ignatova je optužena u februaru 2018. za udruživanje radi činjenja internet prevare, prevaru, zaveru radi pranja novca, zaveru radi činjenja prevare sa vrednosnim papirima i prevaru sa vrednosnim papirima.

On je jedina žena na FBI-ovoj listi deset najtraženijih begunaca i 11. u svojoj 72-godišnjoj istoriji, sopštio je FBI, koji nudi nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi dovele do njenog hapšenja.

Poznato je da putuje istočnom Evropom i Bliskim istokom i možda je imala plastičnu operaciju kako bi promenila svoj izgled, saopšteno je iz FBI-ja.

Govoreći na događaju u Londonu u junu 2016, Ignatova je rekla publici da veruje da će OneCoin postati "kriptovaluta broj 1 u svetu".

Iako je u mejlu sa svojim suosnivačem, Ignatova je navodno opisala izlaznu strategiju za OneCoin kao: "Uzmi novac i beži i okrivi nekog drugog..." prema federalnim tužiocima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    1. jul 2022 | 09:27

    Bitcoin vredi isto kao i kriptovaluta ove bugarke, a ni vrednost dolara nije mnogo bolja (papir bez pokrića).

  • Darinka

    1. jul 2022 | 12:23

    Ne dozvoli da te uhapse, bježi što dalje, evo nudim ti utočište u RS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA