Bajden o odluci da se ženama ukine pravo na abortus u Americi: "Ponašanje Vrhovnog suda je nečuveno"

Američki predsednik se obratio novinarima nakon NATO samita u Madridu

  • 15
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden rekao je danas da je odluka Vrhovnog suda kojom se ukida ustavno pravo na abortus "destabilizujuća", ali je ostao pri stavu da ta presuda ne utiče na položaj SAD na svetskoj sceni.

Bajden je razgovarao sa novinarima na kraju petodnevnog inostranog putovanja na kojem se sastao sa saveznicima iz NATO-a u Madridu i liderima Grupe 7 naprednih demokratskih ekonomija u Bavarskim Alpima, koje je došlo dok se nacija još uvek borila sa posledicama odluka Vrhovnog suda u petak.

- Amerika je u boljoj poziciji da vodi svet nego što je ikada bila - rekao je Bajden.

- Ali jedna stvar koja je destabilizovala je nečuveno ponašanje Vrhovnog suda Sjedinjenih Država kada je poništio ne samo Ro protiv Vejda, već i suštinski osporio pravo na privatnost. Mogao sam da razumem zašto je američki narod frustriran zbog onoga što je uradio Vrhovni sud - dodao je.

Bajden je rekao da bi podržao promenu pravila Senata, koja zahtevaju 60 glasova za usvajanje većine zakona, kako bi se omogućilo donošenje zakona o proširenju zaštite od pobačaja na nivou cele zemlje da se usvoji prostom većinom, iako demokrate nemaju dovoljno glasova u Senatu za to.

Trodnevni samit NATO-a uključivao je Bajdenovu administraciju koja je objavila planove za trajno jačanje vojnog prisustva SAD u Evropi, sporazum između Turske, Finske i Švedske da se otvori put za pristupanje nordijskih zemalja NATO-u i da alijansa ažurira svoj strateški koncept koji odražava da je kineska "politika prinude" izazov za interese zapadnog bloka.

- Mislim da se svi možemo složiti da je ovo bio istorijski samit NATO-a - rekao je Bajden.

NATO samit, Madrid Foto: Tanjug/AP

On je primetio da je NATO poslednji put ažurirao ono što je u suštini njegova misija pre 12 godina, kada je Rusija okarakterisana kao partner, a u dokumentu nije ni pomenuta Kina. Novi dokument iznet na samitu to menja.

- Svet se promenio, mnogo se promenio od tada - rekao je Bajden.

- Ovaj samit je bio o jačanju naših saveza, suočavanju sa izazovima našeg sveta kakav je danas i pretnjama sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti - rekao je Bajden.

Bajden je takođe istakao najave na sastanku G-7, uključujući veću ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajini, jer ona ima za cilj da pobedi četvoromesečne "specijalne operacije" Rusije, i najave strožih sankcija koje treba da kazne Moskvu.

- Mi ćemo se držati Ukrajine i ceo savez će se držati Ukrajine koliko god bude potrebno - rekao je Bajden.

- Ne znam kako će se to završiti, ali se neće završiti porazom Ukrajine u Ukrajini - zaključio je američki predsednik.

Video: 100 dana sukoba u Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nije procitao zakon

    30. jun 2022 | 17:23

    zakon koji je doneo vrhovni sud. zakon kaze abortus je dozvoljen do 10te nedelje trudnoce posle 10te nedelje nije dozvoljen abortus. A od 10te do 15te nedelje abortus je moguc u specijalnu dozvolu.tako da abortus nije 100% zabranjen

  • Zelya

    30. jun 2022 | 19:07

    Kakve ovo ima veze sa ukr???

  • Super Brundo

    30. jun 2022 | 17:25

    Tu moze pravo na izbor ali za vakcinu ne moze.Americki vojnici koji nece vakcinu dobijaju otkaze.I kod nas je tako radjeno po mnogim firmama.To su pocinjena najmanje dva krivicna dela - ucena i zloupotreba sluzbenog polozaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA