Ketendži Braun Džekson je prva Afroamerikanka koja je imenovana za sudiju Vrhovnog suda SAD

Sudije Vrhovnog suda imenuje Predsednik SAD, a potvrđuje Senat

  • 1
Ketendži Braun Džekson

Foto: Tanjug/AP

Ketandži Braun Džekson položila je zakletvu u Vrhovnom sudu SAD, postavši prva Afroamerikanka koja je postala sudija u ovoj ustanovi. 

Sa rukom na Bibliji koju je držao njen muž, Džeksonova je položila dve zakletve, što je uobičajena procedura za sve koji stupaju na ovu funkciju.

Glavni sudija Džon Roberts zahtevao je od nje da se zakune da će "podržati i braniti Ustav SAD od svih neprijatelja, kako stranih, tako i domaćih".

Čitajući sa kartice, drugi sudija Brejer ju je zamolio da se zakune da će "delovati u skladu sa pravdom i da će omogućiti da i bogati i siromašni imaju jednaka prava".

Ketendži Braun Džekson

Foto: Tanjug/AP

Na kraju ceremonije, Roberts je rekao da mu je zadovoljstvo što ima čast da poželi dobrodošlicu Džeksonovoj, piše CNN.

Ketandži je postala 116. član Vrhovnog suda, a njeno imenovanje dolazi u vreme pojačanog nadzora suda zbog nedavnih odluka i slabog poverenja američke javnosti u ovu instituciju.

- Ja sam sudija već skoro deceniju i tu odgovornost i svoju dužnost da budem nezavisna shvatam veoma ozbiljno. Predmete rešavam iz neutralne pozicije. Ocenjujem činjenice, tumačim i primenjujem zakon na osnovu činjenice -  rekla je ona u uvodnoj reči pred Odborom za pravosuđe Senata.

Sudije Vrhovnog suda imenuje Predsednik SAD, a potvrđuje Senat. Mandat sudija je doživotan, ali može prestati na lični zahtev sudije ili smenom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA