≫ 

Socijalni radnici hteli da prikriju propuste koji su doveli do smrti dečaka? Tražili da ime ubice ostane tajna

Centar za socijalni rad imao više šansi da spase život malog Logana, ali iz nekog razloga to nije učinio

  • 2
Logan Vilijamson Foto: Profimedia

Kreig Maligan (14) proglašen je krivim za ubistvo mlađeg polubrata Logana (5). Njemu su u ovom zločinu pomogli otac Džoni Kol (40) i maćeha Enghard Vilijamson (31), a britanski mediji sada pišu da je Centar za socijalni rad pokušao da zataška svoje propuste koji su i doveli do ubistva mališana.

Nakon svega su, kako piše Daily Mail, zagovarali da se ime ubice sakrije.

Kreig je ubio Logana, a onda je pomogao da se njegovo telo baci u reku koja se nalazi nedaleko od njihove porodične kuće u Južnom Velsu. Logan je mučen i ostavljen da umre, a istraga pokazuje da je Logan bio na listi Centra za socijalni rad i da je njegov slučaj stavljen ad akta nekoliko nedelja uoči ubistva.

Nešto ranije je Centar tražio da se Kreig iz hraniteljske porodice vrati u porodični dom, iako je pretio da će ubiti polubrata.

Ove informacije su postale poznate nakon što je sudija odredio da je od "važnosti za javnost" da bude otkriveno da je maloletni Kreig Maligan ubica.

Tako se otkrilo da je Centar za socijalni rad imao više šansi da spase život malog Logana, a radnici Centra su tokom suđenja zahtevali da se njihova imena ne objavljuju.

Ubistvo malog Logana neverovatno podseća na ubistvo jednogodišnjeg Stara Hobsona i Artura Labinja Hjuza (6), koji su stradali nakon što su mesecima trpeli sistematsko nasilje od svojih izopačenih roditelja, a Centar za socijalni rad je propustio niz šansi da se umeša i spreči tragičan ishod.

Oba dečaka ubili su roditelji tokom pandemije, a radnici Centra za socijalni rad nisu videli znake da deca trpe zlostavljanje.

Šta je prethodilo ubistvu?

Vraćanje Kreiga Maligana u kuću u kojoj je živeo mali Logan, dozvolio je porodični sud, nakon što je Džoni Kol zatražio starateljstvo nad njim. Iako nisu bili u krvnom srodstvu, Kreig je obožavao Kola, idealizovao ga i nazivao ga ocem.

S druge strane, petogodišnjaka nije podnosio, niti ga je zvao bratom, već "petogodišnjim klincem".

Nakon što se saznalo da su povratak Kreiga odobrili isti oni ljudi koji je trebalo da zaštite malog Logana, pojavili su se i snimci nastali nakon ubistva deteta. Na njima se vidi kako tinejdžer hladno reaguje na činjenicu da je njegov mlađi polubrat mrtav.

Kreig, koji je u trentku ubistva imao 13 godina, hladno je lagao policajce kada mu je predočeno da su kamere snimile njega i Kola kako 31. jula prošle godine oko 3 sata ujutru nose crnu kesu. Kreig je rekao da je u kesi bilo đubre iz dvorišta koje su bacili u reku... Činjenica je da je u kesi bilo telo ubijenog Logana.

Kreigovo nasilničko ponašanje zahtevalo je reakciju već dugi niz godina. Odrastao je u "haotičnim okolnostima", obožavao je da muči životinje, ali i drugu decu. Neretko je pokazivao agresiju i prema odraslima. Jedan od hranitelja ga je opisao kao "čisto zlo".

Prvi put je u kontakt sa Loganom došao kada je njegov "očuh" Džon Kol počeo da se zabavlja sa Loganovom majkom, Angarad Vilijamson 2019. godine. Nije prošlo dugo, a Kreig je mališana gurnuo niz stepenice, usled čega je Logan polomio ruku.

Kreigu nije trebalo dozvoliti da se nalazi u blizini Logana, ranjivog deteta koje socijalne službe treba da nadgledaju. Umesto toga, porodični sud je doneo odluku da tinejdžera sa veoma problematičnim ponašanjem i zvanično preda na čuvanje Kolu i Vilijamsonovoj, što je značilo da će živeti sa Loganom u dvosobnom stanu.

Jedna socijalna radnica uključena u slučaj rekla je za Daily Mail da je bila zgranuta odlukom da se dopusti da Kreig živi sa dečakom.

- Niko ne bi trebalo da dozvoli da živi sa Loganom u istoj kući. Svaki socijalni radnik bi trebalo to da kaže. To bi bilo zdravorazumski. Da jednog takvog tinejdžera stavite da živi sa detetom koji je na spisku za zaštitu Centra za socijalni rad, to ne bi smelo da se dogodi - kaže socijalna radnica koja je želela da ostane anonimna.

Međutim, Kreig se uselio u kuću 26. jula 2021. godine. Pet dana kasnije Logan je pronađen mrtav.

Takođe, ni sam Kol nije bio pogodan da nekom bude staratelj. Ranije je osuđivan zbog raznih krivičnih dela, od nasilja do pretnji.

Obdukcija je pokazala da je Logan zadobio 56 povreda na telu i da su mu pukli debelo crevo i jetra - povrede koje se obično viđaju u saobraćajnoj nesreći ili pri padu sa visine.

Kako su te povrede nanete dečaku, niko sa sigurnošću ne može da kaže. Umesto da priznaju šta su uradili, svo troje optuženih su krivili jedni druge, iznosili kontradiktorne priče, u nadi da će izbeći krivicu.

Ipak, prilikom saslušanja, Loganova majka je rekla da je Kol udario dete tri ili četiri puta u stomak, usled čega je dečak "odleteo". Policiji je rekla da je Kol podstrekavao Kreiga da mu se pridruži u nanošenju povreda Loganu, nakon čega je tinejdžer udario dečaka tako da je pao na pod, a potom udarao njegovom glavom o zid, baš kao i Kol.

- Kol je ohrabrivao Kreiga da to radi - rekla je majka u policiji.

Dva dana kasnije Logan je bio mrtav, a Kreig i Kol su telo bacili u obližnju reku. Tinejdžer nijednog trenutka nije pokazao da se kaje zbog onoga što je uradio. Štaviše, dve nedelje nakon ubistva je pevao: "Volim decu, j***** volim decu. Volim da ih udaram u glavu".

Kako je ubica odrastao?

Kreig Maligan, rođen je 2007. godine, od majke Rebeke Trudgil. Rano je ostao bez oca, pa je Rebeka ubrzo počela da se zabavlja sa Kolom. On je sa detetom ostvario blisku vezu, pa je dečak gledao na njega kao na oca i obožavao ga.

Par se preselio kako bi Kreigu, koji je bolovao od hiperaktivnog poremećaja (ADHD) i autizma, pružili bolji život. Međutim 2017. godine njihova veza je pukla.

Kreig je izmešten u hraniteljsku porodicu, ali su oni bili šokirani njegovim ponašanjem i strahovali su za svoju bezbednost.

Dečak je po kući sakrivao noževe i namerno bi devojčici koja je živela u toj porodici gazio po stopalima. Jednom ju je nagazio toliko jako da je devojčica završila u bolnici na operaciji prstiju.

Jednom je, dok je išao u bioskop, urlao na sav glas: "Pobijte sve Jevreje". Mučio je životinje, a kada je od hraniteljke tražio da mu kupi bejzbol palicu, ona je to učinila verujući da će ga možda smiriti bavljenje sportom. Umesto toga Kreig je iskoritio palicu da razlupa sve u obližnjem parkiću.

Kod kuće bi odbijao da se kupa, igrao bi video igrice po ceo dan i mokrio bi u plastičnu flašu jer nije hteo da ustane da ode u wc.

Pre nego što je napustio hraniteljsku porodicu, njihova ćerka ga je čula kako govori da će ubiti Logana, a to je učinio i one nedelje kada je odobreno da se preseli kod Kola.

Međutim, devojčica nije pridavala previše značaja toj izjavi, jer je stalno pričao da će "ubiti nekog".

Ipak, hranitelji jesu socijalnoj radnici koja je bila zadužena za njega skrenuli pažnju na ovo, ali je radnica to "otpisala".

Na sudu je radnica tvrdila da nije bila upoznata sa tim da je Kreig "baš pretio porodici".

Dok je bio kod hranitelja, dečak je stalno pričao o Kolu. Jednom je čak odbio da ide i na odmor sa hraniteljima govoreći da bi "bio predaleko od Džonija".

Kako bi mogao da ode da živi sa Kolom, trebalo je da se dobije odobrenje porodičnog suda. Proces je počeo tog leta, iako je socijalni radnik, koji je vodio slučaj malog Logana, izrazio zabrinutost.

Nakon što je u junu Centar za socijalni rad uradio procenu malog Logana, odlučeno je da dečak više ne treba da se nalazi na listi dece kojima je potrebna zaštita, već na listi dece sa potrebama. Takav status daje se deci koja nisu ugrožena, ali imaju složene potrebe. To je značilo da više nije imao dodeljenog socijalnog radnika.

Socijalna radnica nekad zadužena za Logana rekla je da, kada je čula da Kol i Vilijamsonova traže da dobiju starateljstvo nad Kreigom, nije verovala da će im neko to odobriti.

Tvrdi i da je, bez uspeha, pokušala da dobije kolegu zaduženog za Kreiga, kako bi imala bolji uvid u to šta se događa.

Ističe da je tek 26. jula 2021. godine saznala da je sud odobrio da se Kreig useli u kuću Kola i Vilijamsonove i to tako što je dobila poruku od Loganove majke.

Nije poznato šta je to rečeno na sudu što bi nagnalo sudiju da donese ovakvu odluku. Ipak, izvori upućeni u slučaj kažu za Daily Mail, da smatraju da slučaj Kreiga Maligana "nije adekvatno ispitan".

- Pitam se da li je Cafcass (organizacija koja zastupa decu pred porodičnim sudovima u Engleskoj) i njihov savetnik uzeo u obzir procenu uticaja na dete pre nego što su dodelili starateljstvo. Pogotovo uzimajući u obzir traume kojima je bio izložen. Procena roditelja traje 12 nedelje. Treba da se posmatra dete, njegovo ponašanje u školi, da se razgovara sa nastavnicima, kakav je odnos između dece. Kako su sve to mogli da odrade za par nedelja? Nešto ne pije vodu. Logan je bio svestan dečak, mogli su da ga pitaju šta misli o tome da Kreig dođe tu da živi. Mogao je da priča sa sudijom šta on misli o tome da ga je neko pitao - tvrdi izvor i dodaje da dve veoma iskusne hraniteljske porodice nisu mogle da izađu na kraj sa Kreigom, te da se otvoreno postavlja pitanje kako je neko zamislio da Kol i Loganova majka to mogu.

Dan pre nego što je Loganovo telo pronađeno, 30. jula, radnica iz Centra za socijalni rad, koja je bila zadužena za Kreiga pokušala je da ga obiđe, ali je Vilijamsonova odbila da je pusti u kuću. Tvrdila je da su u izolaciji jer mali Logan ima kovid.

Pritom, Kreig je socijalnoj radnici na vratima poručio da mu više ne treba i opsovao je ali je ona njegovo ponašanje protumačila kao šalu. Međutim, sada, kada je dete staro svega pet godina mrtvo, nikom ništa nije smešno.

Dugo trpeo nasilje, niko ništa uradio nije

Radnici Centra za socijalni rad više puta su propustili očigledne znake da je Logan trpeo nasilje, čak i pored jasnih upozorenja u mesecima i nedeljama pre njegove smrti.

Slomljena ruka

Lekari su 16. avgusta 2020. godine pozvali policiju zbog sumnje na zapostavljanje deteta od strane majke Angard Vilijamson, koja je čekala jedan ceo dan pre nego što je dete sa polomljenom rukom dovela kod lekara.

Policajac ju je ispitao na licu mesta, a ona je rekla da je dečak pao niz stepenice u kući Džona Kola koja se nalalzi u blizini bolnice. Niko dalje ništa nije pitao...

Pad niz stepenice

U januaru 2021. godine Vilijamsonova je pozvala policiju i rekla da je Kreig priznao da je prošlog avgusta gurnuo Logana niz stepenice. Logan je stavljen na listu Centra za socijalni rad, ali više zbog činjenice da je živeo sa čovekom koji je ranije krivično gonjen i osuđivan.

Opekotine od vrele vode

U maju 2021. godine Vilijamsonova je pozvala socijalnog radnika da prijavi da se Logan ošurio prilikom kupanja.

Ona je tražila fotografije opekotina na vratu, kao i slavine i ustanovljava da "priča odgovara tvrdnji majke". Na sudu je Kol tvrdio da je Logan opekotine zadobio tako što mu je majka prislonila usijanu kašiku na vrat da bi ga kaznila. Ona je to na sudu negirala.

Ponuda za starateljstvo

U junu 2021. godine socijalna radnica Debi Vilijams, koja je bila zadužena za Kreiga Maligana, podržala je da se Džoniju Kolu odobri starateljstvo nad dečakom, iako je Logan tek bio uklonjen sa liste dece kojima je potrebna zaštita.

Socijalna radnica koja je bila zadužena za Logana pokušala je da razgovara sa koleginicom, ali joj ova nikad nije odgovorila na zahtev.

Socijalna radnica nije ni tražila da vidi Logana

Kobnog 30. jula, kada se Debi Vilijams pojavila na vratima tražeći da proveri Kreiga, i kada joj nije odobren ulaz u kuću pod izgovorom da Logan ima koronu, nije ni tražila da vidi petogodišnjaka.

Dan kasnije Logan je bio mrtav, a medicinski stručnjaci smatraju da je vrlo moguće da je Logan već tada bio zadobio teške telesna povrede.

Video: Dan posle pucnjave u Surčinu: Đura kalašnjikovim izrešetao Vuka, on preminuo posle par sati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    3. jul 2022 | 09:08

    Znaci, svuda su Centri za socijalni rad smece, treba ih ukinuti jer nicemu ne služe.

  • Ovo nije Zapad

    3. jul 2022 | 09:52

    Bolje da mi gledamo nase dvoriste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA