Podignuta optužnica protiv još dva britanska dobrovoljca u Donbasu: Preti im smrtna kazna

Oba Britanca ne žele da sarađuju sa vlastima u DNR

  • 14
Britanski vojnik, vojnik Velike Britanije Foto: Shutterstock

Dvojica Britanaca koje su ruske snage uhapsile u Donbasu optužena su da su se na strani Ukrajinaca borili kao plaćenici.

Dilan Hili (22) i Endrju Hil (35) navodno su uhapšeni još u aprilu.

Hili, koji je poreklom iz Kembridžšira navodno je u Ukrajini radio kao humanitarni radnik za britansku neprofitnu organizaciju, kada je uhapšen na jendom od kontrolnih punktova južno od Zaporožja. On je zajedno sa još jednim britanskim državljaninom Polom Urijem.

Na snimku koji je pobjavila ruska državna televizija vidi se Endrju Britanac sa zavijenom levom rukom i glavom.

Hili i Hil su navodno odbili da sarađuju, saopštile su vlasti samoproglašenje Donejcke Narodne Republike, piše Sky news.

- Pokrenute su krivične prijave protiv njih zbog sumnje da su se borili kao plaćenici i nalaze se u pritvoru u DNR - rekao je neimenovani izvor.

On je dodao da je istraga još uvek u toku i da inspektori traže dokaze protiv njih, jer oni ne žele da svedoče i sarađuju sa vlastima.

U aprilu su ruski mediji objavili snimak na kom se nalazio čovek koji je govorio britanskim akcentom i koji se predstavio kao Endrju Hil iz Plimonta.

I Hili i Hil će se suočiti sa istim optužbama kao i Ajden Ejzlin i Šon Piner. Njih dvojicu je sud DNR u junu osudio na smrtnu kaznu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA