Požar kod Atine izmakao kontroli, grčke vlasti naložile evakuaciju: Više od 100 vatrogasaca na terenu

Vlasti su pozvale stanovnike da napuste grad Dilesi i zaustavili lokalnu voznu liniju, jer se više od 100 vatrogasaca, uz podršku četiri aviona i dva helikoptera, borilo sa požarom

  • 0
Grčka požar

Foto: Tanjug/AP

Veliki šumski požar izmakao je kontroli severno od Atine, zbog čega su grčke vlasti naložile danas evakuaciju obližnjeg priobalnog grada kao meru predostrožnosti.

Jak vetar raspirivao je vatru usred visokih temperatura u oblasti Šimatarija, koja se nalazi na oko 50 kilometara izvan glavnog grada Atine, prenosi Rojters.

Vlasti su pozvale stanovnike da napuste grad Dilesi i zaustavili lokalnu voznu liniju, jer se više od 100 vatrogasaca, uz podršku četiri aviona i dva helikoptera, borilo sa požarom.

Spasilačke ekipe pokušavale su i da ugase požar u oblasti Ahaje, na južnom poluostrvu Peloponez, gde su evakuisana četiri sela.

U nedelju uveče, lokalne vlasti pozvale su stanovnike ugroženih opština da se odmah evakuišu u Agrapidohori, preneo je "Katimerini".

Zamenik guvernera Ilije, Vasilis Janopulos, rekao je da se vatra širi ka opštinama Kotrona i Karajanika, koje su već evakuisane, dok se vatrogasna brigada bori sa požarom, kako vatra ne bi stigla do sela Lata u planini.

Prema njegovim rečima, "Lata je vrlo nezgodno mesto jer ima gustu vegetaciju" i vatrogasci su već u toj oblasti.

Janopulos je rekao da je vatrogasna jedinica uspela da zaustavi požar koji je išao ka selu Valmi, a vatra je stigla na 150 metara od kuća.

Prošle godine, šumski požari opustošili su oko 300.000 hektara šuma, a Grčka je pretrpela najgori toplotni talas u poslednjih 30 godina, podseća britanska agencija.

Video: Naše helikopterske jedinice pomažu u gašenju požara na Eviji: U 30 naleta izbačeno oko 35 tona vode

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA