U Ohaju vanredno stanje zbog demonstracija protiv policije: Eskalirali protesti zbog ubistva Afroamerikanca

Protesti su izbili nakon što je policija objavila video-snimak na kojem se vidi kako osam policajaca puca u Afroamerikanca Džejlanda Vokera (25) koji beži od saobraćajne policije

  • 4
Ohajo, pucnjava Foto: Profimedia/AFP

U gradu Akronu u Ohaju danas je proglašeno vanredno stanje, uveden je policijski čas i otkazan vatromet povodom Dana nezavisnosti, nakon eskalacije protesta zbog sinoćnjeg policijskog ubistva jednog nenaoružanog Afroamerikanca.

Protesti su izbili nakon što je policija objavila video-snimak na kojem se vidi kako osam policajaca puca u Afroamerikanca Džejlanda Vokera (25) koji beži od saobraćajne policije, prenosi Rojters.

Kasnije je ustanovljeno da na telu ubijenog Vokera ima oko 60 prostrelnih rana.

Prema prvim izveštajima, osam policajaca iz Akrona učestvovalo je u pucnjavi u kojoj je ubijen nenaoružani Voker.

Policija je u nedelju objavila video snimke na konferenciji za novinare, a na jednom od njih se čuje pucanj iz automobila kojim je upravljao ubijeni Afroamerikanac i vidi se njegov pokušaj bekstva iz vozila nakon što su policajci pokušali da ga zaustave zbog manjeg saobraćajnog prekršaja.

Posle višeminutne potere Voker je iskočio iz automobila i pobegao od policije koja tvrdi da se begunac okrenuo prema policajcima tako da su pomislili da je naoružan.

Advokat porodice Voker Bobi Dičelo rekao je juče novinarima da je veoma zabrinut zbog optužbi policije da je Voker pucao na policajce iz svog automobila, dodajući da nema opravdanja za njegovu smrt.

- Žele da ga pretvore u maskirano čudovište sa pištoljem. Pitam vas: dok neko beži, šta je razumno učiniti? Ubiti ga? Ne, to nije razumno - istakao je Dičelo.

U međuvremenu, gradonačelnik Akrona Dan Horigan izjavio je da će policijski čas u centru Akrona biti do daljnjeg na snazi od 21.00 do 06.00 i potvrdio da je otkazan i vatromet za 4. jul.

- U centru Akrona je pričinjena značajna materijalna šteta. Malim trgovinama u glavnoj ulici su polomljeni prozori. Ne možemo i nećemo tolerisati uništavanje imovine ili nasilje - poručio je gradonačelnik Akrona.

Video: Imao je 60 prostrelnih rana: Policija objavila snimke kamera policajaca koji su ubili Afroamerikanca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    4. jul 2022 | 23:14

    Žalosno čovek goloruk beži a oni pucaju na njega koji ne pruža otpor to ti je demokratija koju Amerikanci predstavljaju

  • Sasa

    5. jul 2022 | 04:12

    Američka policija je jedina u svetu koja ima vojnu obuku za borbu protiv neprijatelja i tako gledaju sve građane. Njegova greška je jedina i dovoljna jer je prvi zapucao na njih. Imali su potpuno pravo. Tako se čisti ološ sa ulica. A sad ovi neredi što su pokrenuti samo da vas upitan da li iko od vas poznaje ijednog crnca u demokratskoj zemlji. Ako poznaje onda zna šta pričam jer ja živim radim sa njima. I najveći sljam i rasisti su oni. Belac nema nikakva prava dok je dovoljno jednog od njih da pogledaš i da te stavi na sud i kuka kroz istoriju kako su ugnjetavani. Najobičniji sljam. Ja rasista nisam ali takvih je puna severna Amerika.

  • Nenad

    4. jul 2022 | 23:18

    Debili po ko zna koji put pucaju u čoveka koji ne pruža otpor znam da je pucao iz auta ali kada je počeo da beži nije nosio oružje njihova policija za mene glupa paraziti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA