≫ 

Upozorenje za 50.000 stanovnika Sidneja: Spremaju se za moguću evakuaciju zbog poplava

U nekim regionima je od subote palo 800 mm kiše, što je nadmašilo prosečnu godišnju količinu padavina u Australiji od oko 500 mm

  • 0
Sidnej Australija poplave Foto: Tanjug/AP

Hiljadama stanovnika Sidneja naređeno je danas da se evakuišu iz najvećeg australijskog grada, zbog jake kiše i snažnog vetra koji nastavljaju da pogađaju istočnu obalu Australije.

Za oko 50.000 stanovnika australijske države Novi Južni Vels, većinom u zapadnim predgrađima Sidneja, izdato je ovo upozorenje na moguću evakuaciju, saopštile su vlasti, prenosi Rojters.

- Situacija je daleko od završene. Gde god da se nalazite, budite pažljivi kada se vozite putevima. Još uvek postoje značajni rizici od iznenadnih poplava - rekao je premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perote na konferenciji za novinare.

Prognozira se da će se intenzivan sistem na istočnoj obali Australije, koji je doneo obilne padavine u nekim mestima države Novi Južni Vels, gde je za tri dana palo kiše koliko obično padne u otprilike za godinu dana, pomeriti na sever, saopšteno je iz meteorološke službe.

Ali opasnost od poplava bi mogla da ostane tokom nedelje, jer je većina rečnih slivova već blizu kapaciteta.

U nekim regionima je od subote palo 800 mm kiše, što je nadmašilo prosečnu godišnju količinu padavina u Australiji od oko 500 mm.

Vetar brzine do 90 km na sat takođe se predviđa za danas na nekoliko mesta pogođenih poplavama, što povećava rizik od pada drveća i dalekovoda, a vlasti su za zatražile od stanovnika širom Sidneja da danas ne napuštaju svoje domove bez preke potrebe.

Velike poplave dešavaju se u Vindzoru na zapadu Sidneja, što je treća i najteža poplava ove godine, prema meteorološkoj službi.

Snimci na društvenim mrežama prikazuju potopljene puteve i mostove, dok ekipe hitne pomoći spašavaju ljude iz delimično potopljenih vozila koja su se zaglavila u nabujalim vodama, navodi Rojters.

Savezna vlada Australije proglasila je stanje prirodne katastrofe zbog poplava što će omogućiti stanovnicima pogođenih područja da dobiju pomoć u vanrednoj situaciji.

Video: Ovo je razarajuće, u neverici smo: Užasni prizori u Sidneju, potopljene farme, domovi, mostovi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA