Potpisana Deklaracija iz Lugana za obnovu Ukrajine: Potpisnici apelovali na Moskvu da povuče vojsku

Predstavnici više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, kao što je Evropska investiciona banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), potpisali su Deklaraciju iz Lugana posle dvodnevne konferencije

  • 19
Lugano Švajcarska konferencija obnova Ukrajine Foto: Tanjug/AP

Međunarodna konferencija o podršci Ukrajini, održana u švajcarskom Luganu, završena je danas nizom zaključaka o oporavku Ukrajine, ali i osudom akcija Rusije.

Predstavnici više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, kao što je Evropska investiciona banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), potpisali su Deklaraciju iz Lugana posle dvodnevne konferencije, preneo je Rojters.

Potpisnici deklaracije, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan, apelovali su na Moskvu "u najoštrijem tonu" da povuče vojsku bez odlaganja.

Potpisnici su pozdravili obavezivanje zemalja na političku, finansijsku i tehničku podršku i pokrenuli su Luganske principe kojima će se ići kroz rekonstrukcioni poduhvat, za koji Kijev kaže da bi mogao da košta do 750 milijardi dolara.

Principi uključuju partnerstvo između Ukrajine i njenih međunarodnih saveznika i fokus na domaće reforme.

Evropska unija je poručila da Kijev i dalje mora da napreduje u oblastima kao što su vladavina prava, obuzdavanje oligarha, borba protiv korupcije i osiguravanje osnovnih ljudskih prava.

Transparentnost, odgovornost i poštovanje zakona bili su još jedan od principa u kojem se naglašava demokratija i ucešće celog ukrajinskog društva u obnovi zemlje.

Iz Lugana stigla je i poruka o jednakosti polova, inkluzivnosti i održivosti.

- Efikasna i transparentno vođenje Ukrajine, efikasna i pokretljiva koordinacija izmedu donatora i vlade, su ključne stvari za oporavak - rekao je na konferenciji direktor evropskog odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda Alfred Kamer.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    5. jul 2022 | 16:11

    Nema povlačenja dok se fašizam ne porazi i ratni zločinac Zelenski ne procesuira za zločine nad Ruskom manjinom. Podrška za velikog mirotvorca VLADIMIRA PUTINA.

  • Nikolas

    5. jul 2022 | 16:33

    OD UKRAJINE PREOSTACE JOS KIJEVSKI PASALUK !!!! A STA CE BITI SA EU TO NI ONAJ GORE NEZNA!!!!!

  • Boban

    5. jul 2022 | 17:27

    Kakvi glupanderi... Ukrajinski nacisti vec 8 godina granatiraju ukrajinske gradjane ruske nacionalnosti i niko nista o tome nije ni rekao a sad se svi prave ludi i pricaju gluposti da Rusija povuce svoju vojsku i stavi svoj narod opet na miliost i nemilost ukrajinskim nacistima koje amerika i ostala eu bagra naoruzava da bi bolje ubijali ruse u Ukrajini...... Ja da sam Putin za kaznu bi vam sad pregazio celu Ukrajinu da jednostavno cela nestane sa mape a da Rusija poraste pa onda drugi put opet se pravite pametni i pravite nove ratove gde ce drugi ginuti radi vas!.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA