Partigejt, luksuzna putovanja i nezakonite donacije: Ovo su Džonsonovi skandali po kojima će ostati upamćen

Ovo su neki od najznačajnijih skandala koji su obeležili karijeru Borisa Džonsona

  • 1
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Kriza sa kojom se britanski premijer Boris Džonson trenutno suočava, a zbog koje je primoran da podnese ostavku jeste najteža do sada, ali definitivno nije prva.

Džonsonovu vladu mesecima pogađa niz skandala, od optužbi za nepoštovanje zakona, otkrivanja ilegalnih zabava tokom strogog karantina u njegovoj rezidenciji, pa sve do navoda o zloupotrebi donacija.

Ovo su neki od najznačajnijih skandala koji su obeležili karijeru Borisa Džonsona:

Nezakonita suspenzija parlameta

Džonsonovi kritičari često optužuju premijera da ne poštuje vladinu proceduru i krši pravila kada mu to odgovara. Ovo se dogodilo kada je odlučio da od kraljice Elizabete zatraži da suspenduje parlament na pet nedelja na vrhuncu političke krize tokom Bregzita, a ona je u skladu sa svojim ovlašćenjima to i odobrila.

Međutim ceremonija suspenzije, odnosno prorogacije parlamenta, postala je u jednom trenutku prilično haotična. Naime, opozicioni poslanici počeli su da viču "ne" kad je ceremonijalna "nositeljka crnog žezla" došla da zatraži od njih da je otprate u Dom lordova.

Džonson je bio primoran da se lično izvini što je osramotio monarha, navodi Sandej tajms. Ali ova suspenzija bila je samo jedan primer Džonsonovog nepoštovanja parlamentarnih pravila i standarda. On je takođe podržao ministarku unutrašnjih poslova Priti Patel nakon što je istraga o navodima da je maltretirala osoblje otkrila da je prekršila Ministarski kodeks i da se nije ophodila prema svojim saradnicima sa poštovanjem.

Džonsonov savetnik za etiku Aleks Alen je nakon ovog skandala podneo ostavku.

Renoviranje stana

Jedan od prvih optužbi zbog korupcije sa kojima se Džonson tokom svog mandata suočio bio je onaj kada su u javnosti isplivale poruke koje je on razmenjivao sa jednim od donatora Konzervativne partije, a u kojima od njega traži novac za renoviranje rezidencije u Dauning Stritu. Britanski mediji su saopštili da je renoviranje koštalo 200.000 funti.

Donacije koje britanski političari mogu da prime strogo su kontrolisane u Velikoj Britaniji i iznose 7.500 funti i moraju da budu javno istaknute.

Džonson to nije učinio i zbog toga je Konzervativna partija morala da u decembru prošle godine Izbornoj komisiji plati kaznu u iznosu od 17.800 funti, piše CNN.

Luksuzna putovanja 

Džonson se u julu prošle godine našao na udaru javnosti jer je pokušao da prikrije detalje u vezi sa njegovim besplatnim odmorom u luksuznoj vili na ostrvu Mistik.

Boravak na ovom velelepnom imanju organizovao je Dejvid Ros, donator Torijevaca, koji je Džonsonu ponudio da besplatno boravi na njemu, piše u izveštaju koji je kasnije objavljen.

Partigejt

Skandal koji je proteklih meseci najviše privukao pažnju javnosti u Velikoj Britaniji bio je slučaj Partigejt. U javnost su izašle tvrdnje da su tokom strogog karantina prošle godine u njegovoj rezidenciji održavane žurke.

U izveštaju državne službenice Sju Grej, koji je objavljen u maju ove godine prikazane su i fotografije sa događaja koji su se desili u Dauning stritu za vreme lokdauna u Velikoj Britaniji. Na fotografijama se vidi premijer Džonson kako pije na događajima. Osim njega na fotografijama su i Riši Sunak i sekretar kabineta Simon Kejs.

Četiri fotografije su sa rođendanske "žurke" premijera u junu 2020. godine, zbog kojih je kažnjen zajedno sa Sunakom, dok su pet snimljene prilikom ispraćaja zaposlenog u novembru 2020. godine.

- Više rukovodstvo u centru, i političko i zvanično, mora da snosi odgovornost za ovu kulturu. Kakva god bila početna namera, ono što se dešavalo na mnogim od ovih skupova i način na koji su se razvijali nije bilo u skladu sa kovid smernicama u to vreme - napisala je Grej u izveštaju.

Britanska policija je u maju završila istragu povodom ovih nedozvoljenih proslava. Izrečeno je 126 kazni, između ostalog i Borisu Džonsonu i bivšem ministru finansija Riši Sunaku. Među kažnjenima su 53 muškaraca i 73 žene, a neki su dobili i više od jedne kazne.

Skandal Krisa Pinčera

Poslanik Kris Pinčer optužen je, naime, da je pijan neprimerno dodirivao dvojicu muškaraca u jednom privatnom klubu, pa je Džonson odgovarajući na poslanička pitanja morao da objašnjava svoja saznanja o tome. Navodno je bio o tome obavešten, ali nije ništa preduzeo.

- Popio sam previše. Sebe i druge sam doveo u nepriliku, što je poslednje što sam želeo da učinim - rekao je Pinčer koji je molio za oproštaj i podneo ostavku.

Laburisti su tražili da Pinčer vrati poslanički mandat. Pre njega su to učinili poslanici konzervativaca Nil Periš, zato što je gledao porno filmove na svom mobilnom telefonu, i Imran Ahmad Kan, koji je optužen zbog seksualnog napada na jednog petnaestogdišnjeg dečaka.

Nakon ovog skandala više od 50 ministara i pomoćnika podnelo ostavke za samo 24 sata, a njima se jutros pridružila Helen Votli, britanska ministarka trezora, koja je objavila da je podnela ostavku u vladi.

Boris Džonson je danas i zvanično saopštio da podnosi ostavku, ali da će ostati na mestu premijera do izbora novog lidera.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA