≫ 

Marina je prva žena koja se suprotstavila Putinu: Dugo je živela u ilegali, ovako je govorila o njemu

Marina je 2010. godine potpisala onlajn peticiju kojom je pozvala Putina, tada na funkciji premijera, da podnese ostavku

  • 7
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Prve ozbiljne optužbe za malverzacije protiv Vladimira Putina ranih 1990-ih potekle su od liberalne članice gradske skupštine Sankt Peterburga Marine Salie.

Geološkinja po obrazovanju, politička saradnica Andreja Saharova, disidenta iz sovjetske ere, Salie je predvodila Specijalnu komisiju za ispitivanje Gradskog odbora za spoljne odnose (KVS), koji je vodio tada 40-godišnji bivši operativac KGB-a. Kada je komisija započela istragu 1992. Putin je KVS vodio tek nekoliko meseci. Međutim, korupcija je već bila u velikom zamahu.

Komisija koju je predvodila Salie utvrdila je da je Putinov komitet potpisao sporazume o izvozu robe od oko 100 miliona dolara, uključujući naftu i retke metale, u zamenu za preko potrebnu hranu za grad od oko pet miliona stanovnika. Hrana nikada nije stigla, a kompanije koje su dobile izvozne dozvole su odjednom nestale.

- Sporazumi su sklopljeni sa ko zna kakvim kompanijama. Ove kompanije očigledno su bile osnovane za privremene, jednokratne poslove - rekla je Marina 2010. godine za RSE.

Mnogi dokumenti koji se odnose na rad komisije objavljene su na mreži "Havighurst" centra za ruske i postsovjetske studije Univerziteta u Majamiju, "kako bi se sprečio njihov nestanak sa interneta".

Finalni izveštaj komisije koju je predvodila Salie, međutim, Putina i njegovog zamenika Aleksandra Anikina ne optužuje za korupciju, već za propuste u nadzoru.

Ono što im je zamereno je to što su pozvali gradonačelnika Anatolija Sobčaka da ih obojicu razreši dužnosti. Gradsko veće prosledilo je nalaz komisije tužiocima na dalju istragu.

Međutim, ni tužilaštvo u tom gradu, a ni federalni agenti nisu preuzeli slučaj, koji je tiho gurnut pod tepih, bez ikakvih posledica po Putina. U biografiji "Prvo lice" Putin je negirao optužbe i za sve je okrivio kompanije koje su bile uključene u posao.

Salie je nastavila svoj politički aktivizam u Sankt Peterburgu i nakon što se Putin preselio u Moskvu 1996. godine, ona je javno govorila protiv Putinove predsedniče kandidature 2000. godine i podržala je Konstantina Titova, tadašnjeg guvernera Samarske oblasti.

Nakon što je Putin postao predsednik, Salie se uglavnom povukla iz javnog života i preselila se u udaljeno selo u Pskovskoj oblasti. Retko je posećivala Sankt Peterburg.

Ona je 2010. godine govarila za Ruski servis Radio Slobodne Evrope u njenom poslednjem velikom intervjuu. U razgovoru se osvrnula i na svoju odluku da se povuče iz javnog života.

- Imala sam sastanak sa Jušenkovim početkom 2000. godine. Moja stranka slobodnih demokrata želela je da udruži snage sa njim. Imala sam bliske odnose sa Sergejem. Ali videla sam u njegovoj kancelariji osobu koju nikada, ni pod kojim okolnostima, nisam želela da vidim. Ne mogu da kažem njegovo ime. Ali u tom trenutku shvatila sam da bih trebalo da odem. Od 2000. godine ili nisam pristajala na intervjue ili sam upozoravala novinare da neću ništa reći o Putinu - rekla je Marina.

S druge strane, Jušenkov je ubijen u Moskvi u aprilu 2003. godine, samo nekoliko sati nakon što je registrovao svoju političku stranku kojom je planirao da se kandiduje za izbore u decembru iste godine. Na tim izborima Putinova "Jedinstvena Rusija" osvojila je parlamentarnu većinu koju ima i danas.

Marina je 2010. godine potpisala onlajn peticiju kojom je pozvala Putina, tada na funkciji premijera, da podnese ostavku.

Dve godien kasnije obratila se na skupu u Sankt Peterburgu kada je pozvala na slobodne izbore. Tada je najavila i da planira da se pridruži partiji "Građanska platforma" ruskog milijardera Mihaila Prohorova, koji se kandidovao protiv Putina na predsedničkim izborima 2012. godine.

Marina je umrla od srčanog udara 21. marta 2012. godine u svom domu u Pskovskoj oblasti u 77. godini.

U čitulji, koja je objavljena u New York Times-u njena bliska prijateljica Tatjana Dorutina rekla je da je Putinov uspon na mesto predsednika obeshrabrio Marinu.

- Kada je Putin došao na vlast, rekla je: "Ovo će trajati. Ovo se neće završiti"-  priseća se Dorutina.

Ona kaže da joj je tada rekla da su to samo četiri godine, ali joj je Marina odgovorila da će to trajati mnogo duže.

- Nema više smisla baviti se politikom. Putinov režim je stvoren da bi opstao - odgovorila je tada Marina svojoj prijateljici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71🐎

    8. avgust 2022 | 07:12

    Svagde u svetu ima serpara sorosevih placenika najgori su pravoslavni

  • FANTOM

    8. avgust 2022 | 08:22

    To je jedna od onih koji su bili uz Gorbačova kada su zajedno sa zapadom razbijali SSSR.

  • JACA 🍀

    8. avgust 2022 | 08:43

    Sve je jasno, čim je htela da osnuje stranku "gradjanska platforma", zajedno sa ruskim tajkunom, vrla zapadna aktivistkinja! U jednom je bila u pravu, da će Putin "dugo trajati", hvala Bogu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA