≫ 

Potvrđena još dva slučaja virusa Marburga: Sličan je eboli i veoma zarazan

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije dve zaražene osobe imale su simptome poput dijareje, mučnine, groznice i povraćanja

  • 2
WHO Ebola Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je u Gani još dva slučaja virusa Marburga, visokozarazne bolesti slične eboli, saopštio je danas zvaničnik te organizacije, lekar Soke Fol.

- Imamo još dva slučaja - rekao je on obraćajući se novinarima.

Zdravstvena služba Gane pre desetak dana saopštila je da su u zemlji zvanično zabeležena dva slučaja virusa Marburga, nakon što su dve osobe, koje su u međuvremenu preminule, testirane pozitivno na taj virus ranije ovog meseca.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dve zaražene osobe iz južne Gane imale su simptome poput dijareje, mučnine, groznice i povraćanja.

Prvi slučaj virusa Marburga u zapadnoj Africi otkriven je prošle godine u Gvineji, ali kasnije nije identifikovan nijedan novi slučaj.

Od 1967. bilo je desetak velikih epidemija Marburga, uglavnom u južnoj i istočnoj Africi.

Virus Marburg na ljude prenose veliki ljiljci, vrsta slepih miševa, a među ljudima se širi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaraženih ili preko inficiranih površina i materijala.

Video: Koje egzotične bolesti mogu da pogode Srbiju? Četiri jahača tropske apokalipse

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    27. jul 2022 | 17:10

    Dosadni ste i nezanimlji... Ima bezbroj virusa na zemaljskoj kugli a vi ne izveštavate o njima. Dva slučaja ??? Strašno, biće smak sveta, jaooooo !!! Niste kreativni nimalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA