Ostaci kineske rakete ušli u atmosferu iznad Indijskog okeana: Ispituje se da li su delovi završili na zemlji

Kineska svemirska agencija sa ljudskom posadom navodi u saopštenju da su ostaci rakete ponovo ušli u atmosferu oko 00.55 sati u nedelju

  • 0
Kineska raketa Long March 5B

Foto: Tanjug/AP

Ostaci masivne kineske rakete, koji su se nekontrolisano spuštali ka Zemlji, ponovo su ušli u atmosferu iznad Indijskog okeana oko 12.45 sati, objavila je američka svemirska komanda na Tviteru.

Kineska raketa Long March 5B, teška 23 tone, poletela je u nedelju sa ostrva Hainan u 14.22 sata po lokalnom vremenu.

Raketa je onda počela nekontrolisano da se spušta ka Zemljinoj atmosferi, što je treći put da je Kina optužena da nije pravilno rukovala svemirskim otpadom.

- Nijedna druga zemlja ne ostavlja ove ruševine od 20 tona u orbiti da bi ponovo ušle tamo na nekontrolisan način - rekao je astrofizičar Džonatan Mekdauel za CNN.

U subotnjoj izjavi na Tviteru, administrator NASA-e Bil Nelson napisao je da Kina "nije delila specifične informacije o putanji" pošto je raketa pala nazad na Zemlju.

- Sve nacije koje se bave svemirom trebalo bi da slede utvrđene prakse i da unapred podele ovu vrstu informacija kako bi se omogućila pouzdana predviđanja potencijalnog rizika od udara ruševina, posebno kada govorimo o teškim objetima, kao što je Long March 5B, koja nose značajan rizik gubitka života i imovine - rekao je Nelson.

- To je ključno za odgovorno korišćenje svemira i za osiguranje bezbednosti ljudi ovde na Zemlji - dodao je on.

Kineska svemirska agencija sa ljudskom posadom navodi u saopštenju da su ostaci rakete ponovo ušli u atmosferu oko 00.55 sati u nedelju, po pekinškom vremenu.

Agencija je dodala da je većina ostataka izgorela tokom procesa ponovnog ulaska u atmosferu iznad mora Sulu, koje se nalazi između ostrva Borneo i Filipina.

- Ono što zaista želimo da znamo je da li su neki komadi rakete zaista završili na zemlji - rekao je Mekdauel za CNN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA