≫ 

Ko je bio Al-Zavahiri: Jedan od najtraženijih terorista, imao ključnu ulogu u napadima na američke gradove

Bela kuća je najavila vanredno obraćanje predsednika SAD Džozefa Bajdena o, kako je navela, uspešnoj antiterorističkoj operaciji

  • 4
Ayman Al Zawahiri, Ajman El Zalvahiri Foto: Profimedia/AFP

Visoki zvaničnik američke administracije izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države tokom vikenda izvele "uspešnu" antiterorističku operaciju protiv "značajne" mete Al Kaide, Ajmana Al Zavahirija u Avganistanu.

- Operacija je bila uspešna i nije bilo civilnih žrtava - naveo je on.

Kako je izvestila novinska agencija Associated Press,  Al Zavahiri je lišen života proteklog vikenda u napadu američkog drona na jedan stambeni objekt, na području glavnog grada Avganistana, Kabula. Specijalnu operaciju je, kako javlja Politico, navodno predvodila CIA.

Bela kuća je najavila vanredno obraćanje predsednika SAD Džozefa Bajdena o, kako je navela, uspešnoj antiterorističkoj operaciji.

Podsećamo da je ranije bilo spekulacija o smrti lidera Al Kaide, koje su "pale u vodu", kada se na godišnjicu terorističkog napada na Kule bliznakinje 11. septembra, obratio naciji.

Bilo je to nekoliko meseci nakon neproverenih informacija o njegovoj smrti.

Na snimku koji je tada objavljen, navodno se video Al-Zavahiri, koji je rekao da "Jerusalim nikada neće biti pretvoren u jevrejski", ali i pohvalio napade Al Kaide, uključujući one koji su ciljali ruske trupe u Siriji u januaru.

Glasine da je lider al Kaide umro pojavile su se krajem 2020. godine i od tada do 11. septembra nije se pojavio nijedan video zapis ili dokaz da je on živ.

Al Zavahiri je Al Kaidu vodio s Osamom bin Ladenom, koji je likvidiran u američkoj akciji u Pakistanu 2011. godine, a nakon bin Ladenovog ubistva preuzeo je vođstvo nad ovom terorističkom mrežom.

Al Zavahiri je jedan od najtraženijih terorista na svetu, a imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Bin Laden i Zavahiri su "braća po oružju" još od 1998, a njihov poslednji zajednički nastup bio je na televiziji Al Džazira 10. septembra 2003. godine. Na snimku, njih dvojica šetaju na planini, pozivaju na džihad i hvale napad 11. septembra 2001. i otmičare aviona koji su srušili Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Obojica su uspela da pobegnu američkim snagama u Avganistanu krajem 2001. gdodine, ali  bin Laden je lociran i likvidiran u akciji američkih snaga u Pakistanu deset godina kasnije.

Zavahiri je rođen u Kairu, 19. juna 1951. godine, u uglednoj porodici doktora i naučnika iz srednje klase.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ima ih jos hiljadu

    2. avgust 2022 | 08:17

    Jadni ste vi sta vas ceka

  • Zlatko pokatoliceni srbin

    2. avgust 2022 | 08:41

    Za sve je kolumbo kriv

  • Pop

    2. avgust 2022 | 06:12

    Američki pitomac.Ubili ga da negovori da je sve radio pod komandom američkih sotonista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA