≫ 

Nezapamćena suša u Evropi, zvaničnici upozoravaju građane: "Zalivajte useve kanalizacijom"

Budući da su visoke temperature i dugotrajna razdoblja bez kiše ozbiljno zapretili poljoprivredi, reagovala je i Evropska komisija apelujući na zemlje članice da koriste pročišćenu kanalizacijsku vodu za navodnjavanje useva

  • 4
Dizeldorf, Rajna, suša Foto: Profimedia/Lukas Fortkord / AFP

Nakon vesti o presušivanju evropskih vodenih žila kucavica, reka Po i Rajne, sa Starog kontinenta stižu same loše vesti o zalihama pitke vode i o poljoprivredi, prenosi Jutarnji.

Budući da su visoke temperature i dugotrajna razdoblja bez kiše ozbiljno zapretili poljoprivredi, reagovala je i Evropska komisija apelujući na zemlje članice da koriste pročišćenu kanalizacijsku vodu za navodnjavanje useva.

- Zalihe pitke vode su niske i pod sve većim pritiskom. Dok traju topli temperaturni talasi, treba da prestanemo da se razbacujemo vodom i da efikasnije koristiti taj vredni resurs. Nužno je prilagoditi se klimatskim promenama i osigurati sigurnost i održivost poljoprivrede - poručio je u saopštenju evropski poverenik za životnu sredinu Virginijus Sinkevičius.

Stručnjaci i Komisija u julu mesecu su upozorili da je 46 posto Evrope u opasnosti od suše. Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo prošli mesec su potvrdile da su zabeležile najsušniji jul otkako mere te da će uslediti negativan učinak na poljoprivrednu proizvodnju i nestašice vode u urbanim sredinama.

Međutim, britanske kompanije za snabdevanje vodom, privatne kompanije od kraja osamdesetih, zasad se odupiru vladinim pozivima da uvedu ograničenja. Kako komentariše Gardijan, te kompanije odlučile su da čekaju do posljednjeg trenutka kako bi uvele privremene zabrane na preteranu upotrebu vode jer ne žele da ljute potrošače.

- Usprkos zabrinutosti da bi reke mogle presušiti, kompanije zasad ne vide rizik za zalihe od elementarnog značaja - rekao je vladin zvaničnik Gardijanu.

S druge strane Kanala situacija nije ništa bolja. Meteo France objavio je da je zemlja zabeležila samo 9,7 milimetara kiše u julu, a reč je o tek 12 posto potrebne količine padavina, prema rečima ministra životne sredine Kristophea Bechua.

Gotovo sve francuske regije uvele su ograničenja vode, a poljoprivrednici muku muče s navodnjavanjem useva poput suncokreta. Golema polja lavande suše se zbog manjka vode.

U Španiji je suša naterala zemljoradnike da smanje plantaže avokada i proizvodnju maslina. Zbog suše se očekuje smanjena količina maslinovog ulja na tržištu, a u problemima je i drugi veliki proizvođač - Italija. Kako nema dovoljno vode za suncokreta, očekuje se dodatni skok cena jestivih ulja.

Mnoge španske regije ograničile su potrošnju vode. Među merama su i prekidi u noćnom snabdevanju vodom, zatvaranje tuševa na plažama te zabrane punjenja bazena i rada perionica automobila. Krajem jula razine vodnih rezervi u Španiji su bile na 40 posto kapaciteta, što je najniži nivo u poslednjih deset godina.

Niski vodostaj Rajne stvara probleme u Švajcarskoj i Nemačkoj. Osim useva, u problemu su i transportne rute. Ni Hrvatska nije u boljem položaju od evropskih suseda, a zbog suše su problemi stigli i u Portugal i Rumuniju. Vlada u Holandiji, poljoprivrednoj sili unutar EU, u sredu je proglasila nestašicu vode te najavila dodatne mere ako se suša nastavi.

- Molim sve da dva puta razmisle pre nego što operu svoj automobil ili do vrha napune dečje bazene - poručio je ministar infrastrukture Mark Harbers.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    5. avgust 2022 | 11:28

    Ovim zvaničnicima mora da im kanalizacija teče kroz vene umesto krvi?!? Kakva belosvetska ološ vlada Zemljinom planetom!

  • Перагеније

    5. avgust 2022 | 11:54

    Ако их буду питали ко је крив рећи ће - РУСИ. Не смеју да упру прст у Америку...

  • Sale

    6. avgust 2022 | 03:47

    Sad kad krene ešerihija koli. Pandemija. Kao u Kaliforniji od organskog luka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA