Evropi preti nestašica vode dok leto zadaje novi udarac? Toplotni talas presušuje slavine

U Rumuniji je nivo Dunava toliko pao da su se pojavili sprudovi u regionu Kalafat. Nivo Dunava ovde je gotovo na istorijskom minimumu

  • 24
Evropa toplotni udar vrućine nestašica vode

Foto-montaža: Shutterstock, Nikola Tomić

Francuska vlada formirala je krizni štab, kako bi se izborila sa istorijskim sušama koji su ostavili više od 100 opština bez pijaće vode.

- Cisterne sa vodom šalju se u ta područja, jer u slavinama nije ostalo ništa. Ovako nešto nikad nismo videli... A loša vest je, koliko vidimo, da nema razloga da verujemo da će ovo prestati - rekao je ministar za ekologiju Kristof Bešu, prenosi Euronews.

Premijerka je upozorila da se Francuska suočava sa najgorom sušom ikada. Toplotni talas koji "topi" zemlju još od juna dovelo je do toga da se drveće sasuši, pa u mnogim mestima izgleda kao da je jesen.

Nakon što je zahlađenje stiglo u pojedini krajeve, francuski meteorolozi najavljuju novi skok temperatura od nedelje i još veću sušu, iako je bilo oluja u pojedinim područjima.

Temperature veće od 30 stepeni Celzijusa, koje će tokom dana da stignu i do 37. podeoka u južnim delovima najavljuju se za sledeću sedmicu u Francuskoj.

U Rimu su se stanovnici, ali i turisti hladili u fontanama po gradu. Popularne turističke destinacije u Italiji poput Firence i Palerma su na listi 16 gradova u kojima je na snazi crveni meteoalarm zbog temperatura koje dostižu i 40 stepeni Celzijusa.

Proizvodnja pirinča u dolini reke Po je pod ozbiljnom pretnjom jer suša i toplo vreme nastavljaju da dovode do toga da se polja potpuno osuše i postanu slana.

Poljoprivrednici kažu da bi plodovi pirinča koji se koristio za rižoto godinama mogli biti oštećeni povećanim sadržajem soli u zemlji, koja ubija biljke.

Deo paketa vladinih mera vrednog 17 milijardi evra za rešavanje krize troškova života u Italiji takođe ima za cilj ublažavanje posledica suše, najgore u poslednjih 70 godina u zemlji.

Prošlog meseca italijanski ministar poljoprivrede upozorio je parlament da je trećina italijanske poljoprivredne proizvodnje ugrožena zbog suše i loše infrastrukture za vodu i da će se situacija samo pogoršavati u godinama koje dolaze.

Holandski ministar za infrastrukturu i vodosnabdevanje Mark Harbers pozvao je stanovnike da se brže tuširaju i da ne peru automobile i ne zalivaju bašte.

Vlasnici splavova u Arnhemu kažu da je nivo vodostaja leti i zimi toliko različit da im objekti stoje nakoso.

Holandija je u sredu i zvanično saopštila da imaju problema sa nestašicom vode, te je već uvela ograničenja u poljoprivredi.

Vlada je upozorila da se očekuje da će se suša "nastaviti još neko vreme" i da se razmatraju dalje mere za očuvanje vode tokom suše, uz uveravanje da i dalje ima dovoljno vode za piće.

Zemlja je zaštićena od vode poznatim sistemom brana, nasipa i kanala, ali sa oko trećine kopnene površine ispod nivoa mora, ostaje posebno ranjiva na klimatske promene.

Neki regioni u Holandiji su već zabranili poljoprivednicima da zalivaju useve. Prioritet bi sada trebalo da bude dat bezbednosti holandskog sistema nasipa, a zatim bi usledilo snabdevanje pijaćom vodom i energijom, navodi vlada.

Nivo Rajne u Nemačkoj je nastavio da pada usled visokih temperatura. Troškovi transporta rastu jer brodovi ne mogu da plove sa punim tovarom.

Transport tereta na reci se nastavlja, ali brodovi su ponekad primorani da plove 75% prazni.

- Klijentima bi često bila potrebna tri plovila za prevoz svog tereta umesto jednog - rekao je Roberto Spranci, direktor DTG brodarske zadruge.

Kapacitet transporta je već ograničen zbog povećane potražnje nakon poteza Nemačke da poveća proizvodnju električne energije na ugalj jer se sprema za smanjene isporuke gasa iz Rusije, dodao je Spranci.

Niska Rajna će takođe uticati na proizvodnju iz dve nemačke elektrane na ugalj u narednim mesecima.

U Rumuniji je nivo Dunava toliko pao da su se pojavili sprudovi u regionu Kalafat. Nivo Dunava ovde je gotovo na istorijskom minimumu.

Vlada planira da poveća ulaganja u projekte navodnjavanja kako bi ograničila štetu na usevima u budućnosti.

Evropska komisija je u sredu pozvala zemlje članice da ponovo koriste prečišćenu gradsku otpadnu vodu za navodnjavanje useva.

Drugi delovi Evrope takođe su bili svedoci vrelih talasa početkom leta.

Portugal je prošlog meseca zabeležio najtopliji jul od kada su počeli da beleže temperature 1931. godine, saopštila je u petak meteorološka služba zemlje IPMA.

Vrućina je pogoršala sušu u Portugalu, sa 45% kopna u "ekstremnoj suši" - najvišoj klasifikaciji - a ostatak u "teškoj", koja je druga po veličini, do kraja jula.

Prosečna temperatura bila je 25,14°C, saopštila je IPMA, što je skoro tri stepena Celzijusa više od očekivanog julskog proseka. Nacionalna količina padavina iznosila je 3 milimetra, oko 22% normalne količine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maree

    7. avgust 2022 | 08:48

    Pa da. Zato mi moramo što pre da prodamo i ostale izvore vode koje imamo,banje...Šta ima veze. Nek budemo žedni, nek skupo plaćamo svoju vodu,samo da strancima bude dobro.

  • Boban

    7. avgust 2022 | 07:34

    Nista strasno, ni ja nemam vodu pa vucem ko magarac flase od 6 litara na biciklu da bi imao vodu za kuvanje i pranje..... Kod nas je drugi razlog a to je da je veliki poljoprivrednik koji ima na stotine hektara zatrazio dozvolu za busenje i dobio dozvolu za jedan bunar/rupu za zalevanje njive a on u medjuvremenu napravio jos 20-tak takvih bunara i celo mesto ostalo bez vode, al sta ces moze mu se ima para pa moze da potkupi drzavnu inspekciju da rade kako on kaze a ne svoj posao kako bi trebali.....I posle mi dodje onaj pametni i prica na tv kako se bori protiv korupcije i mita......

  • Atila17

    7. avgust 2022 | 09:06

    U Evropi nema vode nema zejtin nema šećer nema ništa ....kod nas tigra ima sve......zlatno doba .....a sve veća i veća smo beda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA