Amnesti se izvinio zbog izveštaja o ponašanju ukrajinske vojske, ali stoji iza svojih tvrdnji

Amnesti je u mejlu naveo da su njegovi istražitelji zatekli ukrajinske snage pored stambenih objekata u 19 gradova i sela koja su posetili

  • 7
Ukrajina, ukrajinska vojska, vojnik, tenkovi, artiljerija, naoružanje Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Amnesti internešnel se danas izvinio zbog "neprilika i besa" koje je izazvao njihov izveštaj u kome se optužuju ukrajinske trupe za ugrožavanje civila.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je oštro kritikovao ovaj izveštaj, a šef Amnesti internešnela u Kijevu Oksana Pokalčuk je zbog njega podnela ostavku, prenosi Rojters.

Organizacija za ljudska prava u četvrtak je objavila izveštaj u kojem se navodi da je prisustvo ukrajinskih trupa u stambenim oblastima povećalo rizik za civile tokom ruske invazije.

- Amnesti internešnel duboko žali zbog uznemirenosti i besa koje je izazvalo naše saopštenje za štampu o borbenoj taktici ukrajinske vojske. Prioritet Amnesti internešnala u ovom i u svakom drugom sukobu je da obezbedi zaštitu civila. Zaista, ovo je bio naš jedini cilj kada smo objavili ovo najnovije istraživanje. Iako u potpunosti stojimo iza naših nalaza, žalimo zbog nanetog bola - navela je ta organizacija u mejlu koji je danas poslala Rojtersu.

Amnesti je u mejlu naveo da su njegovi istražitelji zatekli ukrajinske snage pored stambenih objekata u 19 gradova i sela koja su posetili.

- To ne znači da Amnesti internešenel smatra ukrajinske snage odgovornim za ratne zločine koja su počinile ruske snage, niti da ukrajinska vojska ne preduzima adekvatne mere predostrožnosti na drugim mestima u zemlji. Moramo biti veoma jasni: ništa što smo dokumentovali da ukrajinske snage rade na bilo koji način ne opravdava rusko kršenje zakona - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Zelenski je optužio Amnesti internešnel da pokušava da prebaci odgovornost za napade na civile i civilne objekte sa Rusije na Ukrajinu, a šefica te organizacije u Ukrajini Oksana Pokalčuk je dala ostavku, ocenivši da je izveštaj „propagandni poklon Moskvi“, navodi Rojters.

Predsednik Ukrajine je sinoć optužio Amnesti internešnel da "ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske".

- Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svetu na to i insistiraćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne pretnje - naveo je sinoć Zelenski, prenela je ukrajinska "Pravda".

On je dodao da, uprkos činjenici da je rusko granatiranje nuklearne elektrane "jedan od najopasnijih zločina protiv Ukrajinaca i svih Evropljana, iz nekog razloga nema izveštaja, nema čak ni poruke Amnesti internešnela o tome".

Ukrajinski zvaničnici ističu da pokušavaju da evakuišu civile iz oblasti vojnog sukoba.

Rusija, koja poriče da je ciljala civile, nije komentarisala izveštaj Amnesti internešnela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    7. avgust 2022 | 15:31

    Oni se izvinjavaju Ukrajincima što su im izazvali bol objavom da su krivi za pojedine ratne zločine....to razumem kao.... činite zlo ali da mi ne saznamo......

  • Super Brundo

    7. avgust 2022 | 15:33

    Otkrili ste toplu vodu.Kriju se po kucama, stanovima, fabrikama, skolama.I onda se cude kad Rusi sruce sav arsenal po polozajima.Rusi sve vide iz vazduha a satelitima prisluskuju mobilne mreze i komunikacije.

  • Slobo

    7. avgust 2022 | 15:47

    Vrlo slično je bilo u Sarajevu. U zgradi gdje sam stanovao i u kojoj sam bio. Od tri snajpera,do bunkera na nekoliko spratova. Dva ulaza po 12 spratova,preko stotinu ljudi svo vrijeme na prvoj liniji. Sve je bilo razvaljeno. Nisu htjeli da proglase za vojni objekat,civili bi bili sklonjeni, a sve bi bilo uništeno. Roditelji su bili ceo rat. Majka nije bila posle u redu. Svaki put na ovu temu napišem isto i niko ne objavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA