Evropska zemlja sprema se za novi toplotni talas, trajaće duže nego u julu: Postoji opasnost od požara

Visoki pritisak koji se formira širom zemlje mogao bi da dovede do temperature od 35 stepeni, a očekuje se da će toplotni talas dostići vrhunac u petak ili subotu

  • 0
Vrućina toplotni talas visoke temperature Foto: Tanjug/AP

Još jedan toplotni talas kreće se prema Velikoj Britaniji, pogoršavajući sušne uslove koji su već doveli do zabrane upotrebe creva u nekim delovima zemlje.

Iako će temperature biti niže nego što je bilo u julu, kada je izmerena rekordna temperatura od 40,3 stepena, očekuje se da će novi toplotni talas trajati duže.

Visoki pritisak koji se formira širom Velike Britanije mogao bi da dovede do temperature od 35 stepeni, a očekuje se da će toplotni talas dostići vrhunac u petak ili subotu.

Britanci se sada pozivaju da ne roštiljaju u ovim suvim uslovima, uz strah da bi vatromet i nebeski fenjeri mogli da izazovu požar "velikih razmera" u isušenim oblastima.

U petak je 15 kuća evakuisano nakon što je požar, koji je izbio u dvorištu u Eseksu, izmakao kontroli, a uništene su brojne šupe, vrtovi pomoćne zgrade, dok je oštećeno desetak imanja, prenosi Sky news.

Oko 40 ljudi je moralo da pobegne iz svojih domova, a sedmoro je tražilo lekarsku pomoć zbog povreda i udisanja dima.

- Dok letnje vreme obično pruža savršenu priliku da pravite roštilj ili se uveče okupljate oko vatre, mi snažno obeshrabrujemo ljude u tome - rekao je Nil Fenvik, regionalni menadžer vatrogasne i spasilačke službe okruga Eseks.

Cela Engleska i Vels će osetiti efekte toplotnog talasa kako se formira visok pritisak, "sa sunčanim i veoma toplim ako ne i vrelim" uslovima u Škotskoj i Severnoj Irskoj kako se bliži vikend.

- Izgleda kao produženi period suvog vremena i očigledno je to loša vest za južnu Englesku gde bi kiša sada zaista bila korisna - rekao je meteorolog Tom Morgan.

Morgan kaže da će kriterijumi toplotnog talasa verovatno biti ispunjeni širom Velike Britanije - što bi potencijalno moglo da optereti zdravstvene službe jer najugroženiji pate od problema povezanih sa toplotom.

- Prilično smo uvereni da temperature neće ići tako visoke kao tokom jula, ali razlika je u tome što će ovo biti prilično produžen period temperatura oko 30 stepeni, tako da će ipak biti veoma primetno - dodao je on.

Saveti za sprečavanje pregrevanja uključuju zatvaranje zavesa i prozora tokom dana i izbegavanje podnevnog sunca.

Tokom vikenda, sekretar za životnu sredinu Džordž Justis "snažno je pozvao" vodovodne kompanije širom Velike Britanije da sprovedu zabranu upotrebe creva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA