Natalija rizikuje život da bi spasila divljač: Zbog lavova i tigrova ide na prvu liniju fronta u Ukrajini

Do sada je spasila više od 300 životinja od sukoba - 200 od njih je otišlo u inostranstvo, a 100 je pronašlo nove domove u zapadnoj Ukrajini, koja se smatra bezbednijom

  • 0
Natalia Popova Ukrajina divlje životinje Foto: Tanjug/AP

Natalija Popova pronašla je novu svrhu u životu: spasavanje divljih životinja i kućnih ljubimaca od razaranja koje je prouzrokovao sukob u Ukrajini.

- Oni su moj život - rekla je Popova (50), milujući lavicu kao mače. Iz zatvorenog prostora, životinja se raduje pažnji, ležeći na leđima i pružajući šape prema svom čuvaru.

Popova, u saradnji sa grupom za zaštitu životinja UA Animals, već je spasila više od 300 životinja od sukoba - 200 od njih je otišlo u inostranstvo, a 100 je pronašlo nove domove u zapadnoj Ukrajini, koja se smatra bezbednijom.

Mnoge od njih su bile divlje životinje koje su držane kao ljubimci u privatnim kućama, pre nego što su njihovi vlasnici pobegli usled ruskog bombardovanja.

U njenom utočištu u selu Čubinske u regionu Kijeva sada se nalazi 133 životinja. Tu spadaju 13 lavova, leopard, tigar, tri jelena, vukovi, lisice, rakuni i srne, kao i pripitomljene životinje poput konja, magaraca, koza, zečeva, pasa, mačaka i ptica.

Životinje čekaju evakuaciju u Poljsku, a spasene su iz žarišta kao što su Harkov i region Donjecka, koji se svakodnevno suočavaju sa bombardovanjem i intenzivnim borbama.

Ukrajinski vojnici koji su rekli Nataliji da je životinjama blizu linija fronta potrebna pomoć šale se da ona ima mnogo života, kao mačka.

- Niko ne želi tamo da ide, svi se plaše. I ja sam isto uplašena, ali ipak idem - rekla je Popova.

U većini slučajeva ne zna ništa o životinjama koje spasava - njihova imena, godine ili vlasnike.

Prvih meseci sukoba Popova je sama vozila do ratnih žarišta, ali je par iz UA Animals nedavno ponudio da je preveze i pomogne.

- Naš rekord je evakuacija za 16 minuta, kada smo spasili lava između Kramatorska i Slavjanska - rekla je Popova.

Ekonomista po obrazovanju bez formalnog veterinarskog iskustva, dala je anesteziju lavu jer je životinju trebalo uspavati pre nego što je mogla da se transportuje.

Organizacija protiv klanica obratila joj se sa molbom za pomoć u spasavanju lava sa slomljenom kičmom. Nije znala kako bi mogla da pomogne jer je njena stručnost bila u konjima. Ali kada je videla fotografiju velike mačke, Popova nije mogla da odoli.

Sagradila je ograđeni prostor i sledećeg jutra ulovila lava, plativši vlasniku. Kasnije je Popova napravila stranicu na društvenim mrežama pod nazivom "Help the Lioness", a ljudi su počeli da pišu tražeći pomoć u spasavanju drugih divljih životinja.

Jana, prva lavica koju je spasila, postala je član porodice jer zbog invaliditeta nije mogla da pronađe dom. Popova se brinula o njoj dok nije umrla pre dve nedelje.

Sklonište je samo privremena stanica za životinje. Popova ih rehabilituje, a potom im traži nove domove. Oseća posebnu povezanost sa svakom velikom mačkom, ali kaže da joj ne smeta da ih pusti.

- Volim ih i razumem da nemam resurse da im obezbedim udoban život kakav zaslužuju - kaže Popova.

Popova šalje sve svoje životinje u zoološki vrt u Poznanju u Poljskoj, koji joj pomaže da ih evakuiše i pronađe im nove domove. Neke životinje su već prevezene u Španiju, Francusku i Južnu Afriku. Njen sledeći projekat je slanje 12 lavova u Poljsku ove nedelje.

Kako se sukob ne bliži kraju, Popova zna da je i dalje potrebna.

- Moja misija u sukobu jeste da spasim divlje životinje - rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA