Tenzije na relaciji Kina-Tajvan: Šta smo naučili od kineskih vežbi i šta znači "hvala drugarici Pelosi"?

Biće opasno ako kineska vlada postane previše zaokupljena sopstvenom ratobornom retorikom i počne da ubeđuje sebe da bi zauzimanje i držanje Tajvana moglo da bude relativno lako - umesto da to bude težak, krvav, katastrofalan događaj.

  • 10
Tajvan Kina odbrana avion radar Foto-ilustracija: Shutterstock

Poseta Nensi Pelosi Tajpeju podgrejala je nove tenzije između Tajvana i Kine, koja tvrdi da je ostrvo deo njene teritorije. Ubrzo su Kinezi otpočeli vojne vežbe oko ostrva, koje imaju višestruko značenje.

Pristalice "tvrdolinijaša" u višim ešalonima Komunističke partije Kine bi verovatno bile veoma srećne zbog toga gde ih je poseta Nensi Pelosi dovela.

Njena poseta im je "otvorila prozor", što su zdušno iskoristili. Niz ekstremnijih vojnih mera oko Tajvana sada je gurnut u sferu "prihvatljivosti", piše BBC.

Ovi potezi, uključujući i ispaljivanje raketa preko ostrva, postali su "prihvatljivi" ne zato što ih međunarodna zajednica odobrava, već zbog toga što su se dogodili, a Peking se "izvukao".

Svaki put kada bi se pripadnici PLA borbenim avionima približili Tajvanskom moreuzu, ili preko njega preleteli, to bi postao "novi standard".

Štaviše, sama ideja da bi Kina jednog dana mogla da napadne Tajvan i na silu uzme teritoriju, deluje kao sve verovatnija u očima kineskog naroda. Ovakav razvoj događaja, oni koji žele da se tako odigra, ovo vide kao pobedu.

O drugim, mirnijim strategijama za postizanje onoga što je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji opisao kao "tajvanski povratak otadžbini" trenutno se ne razgovara, sigurno ne u detalje.

Sporedna "korist" od ove "žive vatrene predstave" PLA, takođe je bila da se globalno ubrza uverenje da je kineski vojni uspon nezaustavljiv. Ovo bi verovatno moglo da zastraši susede iz jugoistočne Azije koji imaju rivalska prava na Južno kinesko more.

Da bi se održale ovako ozbiljne vojne vežbe, bilo je potrebno planiranje. Teško je zamisliti da su generali odmah znali šta da rade, čim je procurila informacija da Nensi Pelosi planira da poseti Tajvan.

Mnogo je verovatnije da su planovi postojali od ranije, i da su samo izvučeni iz fioke i sprovedeni u delo kada se za to stvorila prilika. Kao što bi rekao jedan nacionalista u Pekingu kada su ga intervjuisali prošle nedelje: "Hvala, drugarice Pelosi!"

Međutim, bilo bi opasno ako bi kineska vlada postala previše zaokupljena sopstvenom ratobornom retorikom i počela da ubeđuje sebe da bi zauzimanje i držanje Tajvana moglo da bude relativno lako - umesto da to bude težak, krvav, katastrofalan događaj.

Neki analitičari smatraju da su ove ratne igre pomogle vojsci Tajvana i SAD da spreme odbramene strategije da odbiju napad sa kopna.

Ipak, vežbe nisu bile dovoljne za vladu Si Đinpinga. U petak uveče je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Kina obustavlja sa radnju sa SAD po brojnim pitanjima, te da će svi vojni pregovori biti pauzirani.

Američki mediji su izvestili da su pozivi američkog ministra odbrane Lojda Ostina i generala Marka Milija, predsedavajućeg Združenog generalštaba, ostali bez odgovora sa kineske strane.

Ono što je najvažnije, Peking je obustavio saradnju sa Vašingtonom po pitanju klimatskih promena. Najveći svetski emiteri ugljenika sada ne govore.

Tenzije su se svakako povećale nakon posete Nensi Pelosi, ali izgleda da se vladi Si Đinpinga to dopada - bar za sada.

Rat rečima

Poslednjih dana svetsku pažnju je privukao "vojni vatromet" oko Tajvana. Ali, važno je pratiti i saopštenja koja stižu iz Pekinga.

Ministar spoljnih poslova Vang Ji uperio je prst u malu grupu tajvanskih političara, koje je nazvao "separatističkim snagama".

Na vrhu te liste je predsednika Cai Ing-Ven. Ministar Vang ju je nazvao "nedostojnim potomkom kineske nacije", drugim rečima - izdajicom.

Cilj je da se odvoje građani Tajvana, za koje Peking kaže da nisu neprijatelji, od male grupe koja "pokušava da odvoji Tajvan od otadžbine".

Problem za Peking je to što je ova verzija Tajvana potpuno u suprotnosti sa stvarnošću. Nedavne ankete pokazuju da se ogromna većina Tajvanaca protivi bilo kakvom ujedinjenju sa Kinom, a velika i sve veća većina sebe smatra „Tajvancima“, a ne „Kinezima“.

Kina Tajvan moreuz Foto: Tanjug/AP

Prema Vangu, to je zato što je vlada predsednice Tajvana "činila sve da promoviše desinicizaciju i stvori "dve Kine" ili "jedna Kina, jedan Tajvan".

Zato smo čuli kineskog ambasadora u Francuskoj kako kaže da će Tajvancima, nakon što se Tajvan "ponovno ujedini" sa Kinom, „trebati prevaspitavanje“. Prema njegovim rečima, njima je "ispran mozak" pa veruju da nisu Kinezi.

Opet, ovo je u totalnoj suprotnosti sa stvarnošću. Tajvan je otvoreno društvo, gde je ljudima omogućeno da čitaju šta žele, misle kako žele i glasaju za koga žele. Glavno pitanje je - kakve će posledice sve ovo doneti?

Cilj Pekinga je da uplaši narod Tajvana, kako bi glasali protiv predsednice Caj na izborima 2024. godine. Voleli bi da ponovo vide KMT na vlasti, partiju koja je bliska Kini.

Kina direktno preti i vodećim biznismenima na Tajvanu, od kojih mnogi imaju velike investicione projekte na kopnu. Rečeno im je da "moraju da izaberu pravu stranu".

Peking je i ranije primenjivao ovakve taktite, koje se nisu pokazale kao uspešne.

Brojni poslovi na Tajvanu biće pogođeni kineskim sankcijama, pogotovo proizvođači voća. Turistička industrija već pati, jer je turistima sa kopna zabranjeno da dolaze na Tajvan.

Ali, sve što se događa poslednjih nekoliko dana, govori kao da će stavovi Tajvana prema Pekingu još više ojačati.

Podsetimo, tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu rekao je danas da je Tajpej započeo vojne vežbe za proveru borbene gotovosti, kao odgovor na tekuće kineske manevre koje uključuju lansiranje projektila u blizini ovog ostrva sa 23 miliona stanovnika.

Video: Pelosi dobila orden od predsednice Tajvana: Amerika je odlučna da sačuva demokratiju na Tajvanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. avgust 2022 | 12:20

    TAJVAN JE DEO KINE !!! KOSOVO JE DEO SRBIJE !!!

  • Če

    9. avgust 2022 | 12:52

    Sta uradi babac pelosi i ameri i ona nek se nose...

  • Čudo viđeno

    9. avgust 2022 | 13:29

    Ovo oko Tajvana,slanjem ove babe koja beži pred ašovom pogrebniku,je smišljena igra amerike,ovim se želelo da se što pre skrene tenzija sa ukrajine,amerikanci su se udavili u ukrajinu,jasno im je da su to sranje napravili kako ne treba,mnogo novca su uložili u fašistički režim ukrajine,sada im je cilj da se iščupaju nekako ali da to bude kao kobajagi eto na drugom kraju sveta se kuva pa da se sada tamo pozabave,a u stvari traže način kako da pred svojim biračima nekako se iskupe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA