"Kineski Havaji" blokirani zbog velikog broja slučajeva korone: Hainanu preti nova nepogoda, izdato upozorenje

Izdato je žuto upozorenje za tajfun i očekuje da će sedma oluja ove godine oko podneva stići do otoka Hainan i pokrajine Guangdong

  • 0
Hajnan Hainan Sonya / foto: pixabay.com

Središnja meteorološka opservatorija izdala je žuto upozorenje za tajfun i očekuje da će sedma oluja ove godine oko podneva stići do ostrva Hainan.

Očekuje se da će snažni vetrovi tropske oluje Mulan u sredu duvati preko Južnog kineskog mora prema ostrvu Hainan, povećavajući mogućnost prekida masovnog testiranja na ostvu koje se bori sa velikom pandemijom koronavirusa, prenosi Hina.

U 10 sati ujutro, Mulan je procenjen na oko 400 km jugozapadno od Hong Konga, uz prognozu da će se kretati severozapadno brzinom od oko 18 km/h prema južnoj provinciji Guangdong i ostrvu Hainan, saopštila je hongkonška opservatorija.

Izdato je žuto upozorenje za tajfun i očekuje da će sedma oluja ove godine oko podneva stići do otoka Hainan i pokrajine Guangdong.

Moguće su brzine vetra do 62 km/h, a podignuta je i uzbuna za jak vetar.

Olujni vetrovi očekuju se do ranog poslepodneva u četvrtak i pogodiće veći deo obale Južnog kineskog mora.

Kina je aktivirala četvrti nivo hitne reakcije zbog opasnih vetrova i jakih kiša, izvestili su mediji.

Mulan bi mogao sprečiti testiranje na koronavirus na Hainanu, koji pokušava suzbiti epidemiju koja je blokirala turiste na vrhuncu sezone.

Naime, zbog brojnih slučajeva koronavirusa kineske vlasti blokirale su čak 80.000 ljudi na ostrvu, koje se naziva i "kineski Havaji", pa turisti moraju proći čak pet kovid testova da bi napustili to područje.

Veliki kontigent zdravstvenih radnika poslat je na ostrvo da pomogne.

Ostrvo Hainan ima 1.314 simptomatskih i 585 asimptomatskih slučajeva kovida između 1. i 9. avgusta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA