≫ 

Obrt u slučaju starog skoro 4 decenije: Tinejdžerka nestala nakon časa muzičkog, pojavili se novi dokazi

Misterija u vezi sa Emanuelom Orlandi (15), ćerkom zaposlenog u Vatikanu, obuzela je pažnju Italije otkako je nestala na putu do kuće kada se vraćala sa časa flaute 1983. godine

  • 2
Emanuela Orlandi

Foto: Profimedia/Gdr/Ropi / Zuma Press

Prema novim dokazima u slučaju nestale učenice, starog skoro četiri decenije, mafijaški bos je naredio njenu otmicu da bi ucenio Vatikan, piše The Sun.

Misterija u vezi sa Emanuelom Orlandi (15), ćerkom zaposlenog u Vatikanu, obuzela je pažnju Italije otkako je nestala na putu do kuće kada se vraćala sa časa flaute 1983. godine.

Slučaj je osramotio Svetu stolicu pre skoro 40 godina tvrdnjama da su zvaničnici znali šta se dogodilo Emanueli i da su to zataškavali.

Različite teorije povezuju njen nestanak sa međunarodnim kriminalnim grupama, vatikanskim bankarskim skandalom, zaverom za ubistvo pape Jovana Pavla II i obaveštajnim službama.

Svojevremeno se sugerisalo da je drže turski teroristi koji traže oslobađanje Mehmeta Ali Age, čoveka koji je dve godine ranije pucao i ranio Papu.

Kasniji istražitelji su razmatrali mogućnost da su je ukrale mafijaške bande u nadi da će povratiti novac izgubljen u kolapsu Banco Ambrosiano.

Predsednik banke povezane sa Vatikanom, Roberto Kalvi, pronađen je obešen o skele ispod londonskog Blekfrajersovog mosta 1982. godine u, kako se kasnije tvrdilo, mafijaškom ubistvu.

Sada novi dokazi direktno upiru prst u Enrika "Renatina" De Pedisa, šefa rimske kriminalne bande Magliana.

Salvatore Sarnataro rekao je da je njegov sin Marko priznao da je učestvovao u operaciji praćenja i kidnapovanja Emanuele Orlandi po De Pedisovom naređenju.

Salvatore je rekao da je njegov sin živeo u "strahu" i da je otkrio pojedine tajne informacije dok su oboje bili u zatvoru zbog optužbi za drogu.

Rekao je da mu je Marko ispričao da je nagrađen za "ljubaznost" motociklom Suzuki.

- Zaista ne znam zašto je Marko odlučio da mi kaže o svojoj ulozi u kidnapovanju Orlandijeve - rekao je Salvatore policiji.

- Odmah sam shvatio da živi u velikom strahu - dodao je.

Njegovo svedočenje je dato 2008. godine - godinu dana nakon što je Marko umro - ali je La Repubblica prvi put ove nedelje to javno objavila.

Takođe su otkriveni iskazi svedoka dvojice Emanuelinih prijatelja koji identifikuju Marka Sarnatara sa policijske fotografije kao čoveka koji ju je pratio u danima pre njene otmice.

Prvom prilikom, muškarac koji je sedeo na suvozačevom sedištu automobila ispružio je ruku kroz prozor i dodirnuo Emanuelinu ruku, govoreći svom saputniku: "To je ona".

Drugom prilikom, isti čovek je pratio grupu kroz Rim sve dok Emanuela nije prošla kroz kapije Vatikana.

Njen otac je radio za Katoličku crkvu kao službenik i živeo je sa porodicom u stanu u Vatikanu.

Poslednji put je viđena na autobuskoj stanici kako razgovara sa ženom crvene kose.

Na putu do Muzičke škole zaustavio ju je čovek u zelenom BMW-u koji je pokušao da joj proda Avon kozmetiku.

Emanuela je bila toliko uznemirena tim susretom da je pozvala jednu od svojih sestara i trebalo je da se nađe sa drugom sestrom posle časa, ali se nikada nije pojavila.

Uoči 39. godišnjice njenog nestanka u junu, Emanuelin brat Pjetro Orlandi rekao je da je dobio nove dokaze koji su ga uverili da ljudi u Vatikanu znaju šta joj se dogodilo.

"Prikrivanje"

Magliana banda je ranije bila umešana u dugotrajnu misteriju.

Maurisio Abatino, još jedan bivši gangster koji je sarađivao sa policijom, ranije je rekao da je De Pedis naredio otmicu kako bi ucenio Vatikan.

Rekao je da De Pedis traži da povrati novac izgubljen u Banco Ambrosiano.

Vatikan, andjeo, emanuela orlandi

Foto: Profimedia

 

Bankarski ogranak Vatikana bio je najveći akcionar, a njegov kolaps 1982. bio je najveći politički skandal Italije tog doba.

Abatino je takođe rekao da je Emanuelina otmica povezana sa smrću Kalvija - poznatog kao "Božji bankar" zbog svojih bliskih veza sa Vatikanom.

Godine 2005, anonimni sagovornik u jednoj TV kriminalističkoj emisiji predložio je istražiteljima da potraže Emanueline ostatke u De Pedisovoj grobnici.

Prošlog decembra, bivši glavni tužilac u Rimu je optužio Vatikan za prikrivanje svoje uloge u pretresu.

Đankarlo Kapaldo je rekao u TV dokumentarcu da su mu dva visoka vatikanska zvaničnika prišla 2012. nudeći pomoć u pronalaženju Emanuelinog tela.

Zauzvrat, tražili su pomoć tužioca da uklone telo mafijaša iz kripte rimske bazilike kada je sahranjen nakon što je ubijen 1990. godine.

Papa Benedikt je pristao da otvori grobnicu, ali učenice nije bilo.

Kapaldo je potom brzo smenjen na mestu glavnog tužioca i slučaj je, kako se tvrdi, odbačen.

Emanuelin brat Pjetro, ​​neumorni borac za istinu u njeno ime, rekao je da su Kapaldova otkrića važan korak napred.

Spremnost Vatikana da vrati telo bila je implicitno priznanje krivice, dodao je on.

- Njihova spremnost da vrate telo znači da znaju sve. Želeli su da tužioci nađu način da Vatikan ne umešaju u to, da smisle priču koja eliminiše svaku odgovornost Vatikana - rekao je on za Times.

Dodao je da je Kapaldovog naslednika na mestu glavnog tužioca, koji je odložio istragu, papa Franja nagradio imenovanjem za šefa Vatikanskog tribunala kada se povukao 2019.

Emanuelina tačna sudbina ostaje nepoznata.

Godine 2018. u temeljima ambasade Vatikana pronađeni su fragmenti kostiju, ali testovi su pokazali da nisu njeni.

Godinu dana kasnije porodica je dobila anonimno, zagonetno pismo u kojem se tvrdi da je učenica sahranjena na Teutonskom groblju u Vatikanu.

Tvrdi se da je bila u grobnici ispod statue anđela sa rukama nadole, dodajući: "Pogledajte gde anđeo pokazuje".

Video: Sav užas požara u Obrenovcu: Nestale radnice nema, vatrogasci još na terenu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA