Bajden na privatni sastanak pozvao ugledne istoričare: Atmosfera bila mučna, ima uznemirujućih poruka

Na sastanku se najviše govorilo o totalitarnim režimima u svetu i pretnjama američkoj demokratiji

  • 9
Džo Bajden Kirijakos Micotakis Joe Biden Kyriakos Mitsotakis Foto: Tanjug/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden se prošlog četvrtka privatno sastao sa grupom istoričara, koja ga je upozorila na aktuelne pretnje demokratiji, piše The Washington Post.

Izvori kažu da je sastanak trajao gotovo dva sata, te da su istoričari tokom sastanka utvrdili da je demokratija retko kada u modernoj istoriji bila na udaru kao što je to sada.

Na sastanku su bili profesor istorije sa Univerziteta Prinston Šon Vilenc, istoričarka sa Univerziteta Virdžinija Alida Blek, novinarka En Eplbaum i istoričar specijalizovan za predsednika SAD-a Majkl Bešlos.

Sastanku su prisustvovali i neki od pisaca Bajdenovih govora, ali i viša savetnica Bele kuće Anita Dun, piše Washington Post, a prenosi Jutarnji.

Najviše se na sastanku govorilo o totalitarnim režimima u svetu i pretnjama američkoj demokratiji.

The Washington Post piše da su stručnjaci koji su bili na sastanku trenutnu situaciju uporedili sa atmosferom koja je vladala pre Građanskog rata u SAD-u kao i sa periodom neposredno pre Drugog svetskog rata u kojem su se razvili fašistički pokreti.

Posebno su istakli pobedu Abrahama Linkolna na američkim izborima koji su se održali 1860. godine i Frenklina Delana Ruzvelta 1940. godine.

Neki od učestnika sastanka već su govorili o udaru na demokratiju. Eplbaum, novinarka časopisa The Atlantic, pre dve godine je objavila knjigu "Sumrak demokratije: Zavodljiv mamac autoritarizma" u kojoj je pisala o usponu desničarskog populizma i padu demokratije.

Bajden se tokom svog mandata više puta sastao sa raznim stručnjacima kako bi bolje razumeo pitanja spoljne i unutrašnje politike.

U maju se sastao sa bivšim predsednikom SAD Bilom Klintonom i raspravljao o inflaciji i nadolazećim izborima koji se održavaju na polovini njegovog mandata, a u januru je sa stručnjacima za spoljnu politiku raspravljao o očekivanoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prema pisanju The Washington Post, američki predsednici se još od Regana sastaju sa istoričarima koji nastoje da im određene situacije i probleme približe na tim sastancima i stave ih u istorijski kontekst. Kako navodi Post, ta je tradicija nakratko zamrla tokom mandata Donalda Trampa.

Istoričari već neko vreme upozoravaju da je američka demokratija na udaru, što je potvrdio juriš Trampovih pristalica na Kongres SAD-a koji se dogodio 6. januara 2021. godine.

Istoričarka Rut Ben-Giat juriš vidi kao pokušaj državnog udara i smatra da još uvek predstavlja pretnju za Ameriku, a istoričar Ken Hjuz, inače stručnjak za aferu Votergejt, rekao je da demokratija u "opasnoj poziciji" jer sistemi koji je štite od samovolje predsednika više ne funkcionišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    11. avgust 2022 | 12:26

    Jel to isti oni fašistički pokreti koje vi poričete da postoje u Ukrajini??????????

  • Nikolas

    11. avgust 2022 | 12:33

    KAKO RECE MATIJA BECKOVIC -OVI CE SAMI SEBI DOHAKATI !!!!!!

  • Mihailović

    11. avgust 2022 | 13:36

    Tako su i Hitleru svi bili pretnja, a on vršio agresiju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA