≫ 

Otapanje glečera otkrilo tajne koje su Alpi čuvali decenijama: Pronađeni delovi aviona i ljudski ostaci

Policija i dalje radi na identifikaciji oba seta posmrtnih ostataka

  • 0
Monblan Mont Blanc Planina Alpi

Foto: Shutterstock

Prošle nedelje, planinari u švajcarskim Alpima pronašli su skup ljudskih ostataka, a planinski vodič pronašao je olupinu srušenog aviona.

Ovi ostaci su stari oko 50 godina. Nešto ranije, krajem jula, pronađeni su ljudski ostaci osobe za koju se sumnja da je stradala osamdesetih godina prošlog veka. Ostaci su postali vidljivi jer se glečeri u Alpima tope i samo su neki od novih objekata koji se otkrivaju zahvaljujući globalnom zagrevanju, piše Business Insider, a prenosi Jutarnji.

U sredu, 3. avgusta, planinari iz Francuske pronašli su delove skeleta na glečeru Česjen u južnom kantonu Vale u Švajcarskoj. Dario Andenmaten, upravnik planinske kolibe iz koje mnogi planinari počinju svoj uspon, rekao je za Gardijan da misli da je osoba umrla 70-ih ili 80-ih godina prošlog veka.

Krajem jula dva planinara pronašla su telo na glečeru Štočki, u blizini skijališta. Jedan od njih, Luc Lećanoine, rekao je za švajcarski list Blik da su ostaci mumificirani i malo oštećeni, te da je osoba nosila odeću u stilu 80-ih.

Policija i dalje radi na identifikaciji oba seta posmrtnih ostataka, navodi Gardijan.

Dan nakon pronalaska skeleta sa glečera Česjen, 4. avgusta, planinski vodič pronašao je ostatke avionske nesreće na glečeru Aletč, saopštile su lokalne vlasti. Policija je saopštila da je istragom utvrđeno da se radi o delovima aviona Pajper čiroki koji se srušio na glečer 30. juna 1968. godine.

– U trenutku udesa, pre više od 50 godina, tehnička sredstva za izvlačenje olupine letelice na teško pristupačnim terenima bila su ograničena. Zbog topljenja glečera, posebno tokom leta, moguće je da iz leda izrone druge stvari ili delovi olupine – saopštila je policija.

Sve veći broj istraživanja sugeriše da se, kako se svet zagreva zbog klimatskih promena, mnogi alpski glečeri i drugi glečeri širom sveta tope i povlače. Zato ovakvi pronalasci nisu retkost.

Tokom protekle decenije, Zajednička komanda ratnih zarobljenika i nestalih u ratu sa sedištem na Havajima radi na pronalaženju posmrtnih ostataka 52 vojnika koji su poginuli kada se njihov vojni transportni avion srušio na planinu na Aljasci 1952. godine.

- Kako se glečer topi i kreće, sve više materijala izlazi na površinu - rekao je Gregori Berg, forenzički antropolog na konferenciji za novinare 2013. godine. Berg je predvodio tim koji je imao zadatak da ispita ostatke koji su "izronili" iz topljenja glečera.

Nedavno, u zapadnoj Mongoliji i Norveškoj, topljenje leda otkrilo je krhke, prethodno zamrznute artefakte. Među njima su drevni alati, užad, koplja i strele, rekao je Vilijam Tejlor, arheolog sa Univerziteta Kolorado Boulder.

Tejlor je objasnio da otapanje leda ograničava naučnike na kratak vremenski period u kome mogu da obezbede ove objekte pre nego što budu oštećeni ili degradirani usled vremenskih uslova i izloženosti elementima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA