Velika panika u Njujorku: Vrlo je verovatno da je u cirkulaciji virus dečije paralize

Za svaki identifikovan slučaj paralitičkog poliomijelitisa, postoje stotine drugih koji nisu identifikovani. Najbolji način da se odrasli i deca sačuvaju od ove bolesti je preko sigurne i efikasne imunizacije - rekla je Baset

  • 2
Virus dečije paralize Foto: Profimedia

Virus dečije paralize je detektovan u Njujorku, što je znak da verovatno postoji njegova lokalna cirkulacija, saopšteno je u petak od strane zdravstenih vlasti jednog od najvećih gradova sveta.

Komesar Njujorka za zdravlje, dr Meri Baset, nazvala je rezultate analize "alarmantnim". Ona je rekla da lokalni i federalni zdravstveni radnici "agresivno procenjuju koliko se virus proširio po gradu i u državi Njujork".

Za svaki identifikovan slučaj paralitičkog poliomijelitisa, postoje stotine drugih koji nisu identifikovani. Najbolji način da se odrasli i deca sačuvaju od ove bolesti je preko sigurne i efikasne imunizacije - rekla je Baset.

Dečija paraliza (poliomijelitis) može da rezultira trajnom paralizom ruku i nogu, i u nekim slučajevima smrću. Zdravstvene vlasti su pozvale sve koji nisu vakcinisani da to učine odmah.

Rutinske vakcinacije protiv poliomijelitisa u Njujorku su opale od 2019. godine, što je doprinelo povećanom riziku od javljanja epidemije, kažu zvaničnici. Oko 14 odsto dece u Njujorku uzrasta od 6 meseci do 5 godina nije kompletiralo vakcinaciju protiv poliomijelitisa, što znači da nisu potpuno zaštićeni od ovog virusa.

Generalno, 86 odsto dece od 5 godina i mlađih su primili 3 doze vakcine, ali postoje neki delovi grada u kojima je manje od 70 odsto dece u ovoj grupi primilo sve tri doze vakcine, što ih čini zonama velikog rizika.

Njujorški zvaničnici su prošlog meseca potvrdili da je nevakcinisani odrasli čovek u Roklendu, predgrađu Njujorka, zaražen poliomijelitisom i paralizovan je. Virus je kasnije detektovan u kanalizaciji u Roklendu i obližnjem Okrugu Orenž.

Soj virusa koji je zaražen oboleli je genetski povezan sa virusima koji su pronađeni u kanalizaciji. Nije jasno gde je počeo lanac prenošenja, ali zvaničnici tvrde da podaci pokazuju da postoji lokalno širenje virusa na području Njujorka.

(Telegraf/CNBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    12. avgust 2022 | 18:24

    Ljudska zloba nema kraja. Satri i decu da bi se forsirale vakcine.

  • Sale71

    12. avgust 2022 | 17:58

    Mora da se virus pojavio tek tako,sam od sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA