≫ 

Ruždi ne može da govori i verovatno će izgubiti oko: Poznato stanje britanskog pisca izbodenog u Njujorku

On je operisan i sad je na respiratoru

  • 1
Salman Rushdie Salman Ruždi napad

Foto: Tanjug/AP

Britanski pisac Salman Ruždi, koga je napadač više puta ubo u vrat i stomak na bini tokom predavanja u američkoj saveznoj državi Njujork, operisan je i sada je na respiratoru, saopštio je u petak uveče njegov agent Endrju Vajli, prenosi BBC, a javlja Tanjug. 

On je naveo da "vesti nisu dobre", da Ruždi ne može da govori i da bi mogao da izgubi jedno oko.

- Salman će verovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena - rekao je Vajli.

Njujorška policija je saopštila da je privela Hadija Matara, napadača na čuvenog pisca, koji je napadnut juče dok se spremao da održi predavanje u zapadnom delu Njujorka.

Matar, 24-godišnji muškarac iz Fervjua u Nju Džersiju, kupio je kartu da bi prisustvovao događaju, saopštila je policija, preneo je Rojters.

Iz policije Njujorka su u zvaničnom saopštenju povodom napada na Ruždija naveli kako je napadač oko 11.00 časova po lokalnom vremenu napao pisca i voditelja, a piscu naneo ubode u predelu vrata i stomaka.

Izveštač AP video je kako je muškarac upao na binu u Institutu Čautaukva i počeo da udara ili ubada Ruždija dok su ga predstavljali na početku predavanja.

Voditelj koji je bio sa njim na bini, Henri Ris, tom prilikom zadobio je lakšu povredu glave i prebačen je u lokalnu bolnicu, navodi BBC.

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da su osoblje i publika pojurili na napadača i spustili ga na zemlju, a zatim je uhapšen. Veruje se da osumnjičeni nije imao saučesnike, a motiv napada još nije poznat.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje trenutak kada su prisutni pohrlili na binu da savladaju napadača i pomognu povređenim muškarcima, prenosi BBC.

Policija je saopštila da je doktor u publici Ruždiju odmah pružio prvu pomoć.

Pisac je zatim helikopterom prebačen u Univerzittesku bolnicu pitsburškog medicinskog centra Hamot, u kojoj ga čuva policija, gde je operisan.

Ruždi, rođen u Indiji, slavu je doživeo sa knjigom "Deca ponoći" 1981. godine, koji je prodat u više od milion primeraka samo u Velikoj Britaniji.

Ali njegova četvrta knjiga, "Satanski stihovi", objavljena 1988., primorala ga je da se krije skoro deset godina.

Ona je zabranjena u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohulnom.

Godinu dana kasnije, tadašnji iranski lider ajatolah Homeini izdao je fatvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt.

Video: Snimak nekoliko sekundi nakon što je izboden pisac Salman Ruždi tokom predavanja: Opšta panika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA