Tramp na meti FBI: Pretresli mu kuću po istom zakonu kojim su gonili Asanža, najviša kazna 10 godina zatvora

Navodno su nađene i informacije koje je Tramp sakupljao o francuskom predsedniku Emanuelu Makronu

  • 1
Donald Tramp, FBI Foto: Tanjug/AP

Okolnosti FBI pretresa kuće Donalda Trampa u Mar-a-Lagu početkom nedelje došle su u fokus u petak, a situacija sada izgleda mnogo gore za bivšeg predsednika.

Nezapečaćeni nalog za pretres i zaplenu pokazuje da je izvršen, delom, u skladu sa Zakonom o špijunaži. Isti set statuta iz 1917. godine je korišćen da bi se krivično gonio uzbunjivač i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž. Šifra navedena u nalogu nosi maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora, piše Blic.

Popis materijala iznetog iz Mar-a-Laga ne ostavlja nikakvu sumnju o važnosti dokumenata koji su tamo otkriveni. Oni su uključivali strogo poverljive i "informacije sa osetljivim pregradama" (SCI), što znači da su postojala ograničenja u njihovom prometu iznad njihovog statusa visoke tajnosti. Ova dokumenta bi obično trebalo da se nalaze samo u posebnom objektu, SCIF. Taj objekat je osnovan u Mar-a-Lagu, ali je funkcionisao kao siguran objekat samo tokom Trampovog predsedavanja.

Sveukupno je navedeno pet kompleta strogo poverljivih dokumenata, tri seta tajnih i tri seta poverljivih dokumenata, kao i registratori fotografija i, intrigantno, informacije o francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

To je sve navedeno u nalogu koji je otpečaćen sudskim nalogom u petak. Uz nalog nije išla prateća izjava organa za sprovođenje zakona koja bi dala mnogo više detalja. Dakle, u izveštaju "Vašington posta", nema potvrde da su u riznici bili dokumenti o nuklearnom oružju, kao što se spekulisalo.

I bez informacija o nuklearnom oružju, iz kuće je izneto mnogo poverljivih papira, posebno imajući u vidu činjenicu da je 15 kutija dokumenata već uklonjeno u januaru nakon razgovora između Nacionalnog arhiva i Trampovih predstavnika, a zatim ponovo u junu pod pozivom velike porote.

Dokumenti koji su uklonjeni ostali su u kući i nakon zaplene u junu, a doušnik je FBI-u potvrdio njihovo prisustvo u Mar-a-Lagu. Mogućnost da su dokumenti slučajno ostali u kući je izuzetno mala.

Čini se da je Trampova odbrambena strategija dvostruka. Jedan deo je generalna tvrdnja da je bilo šta loše što je pronađeno u kući podmetnuo FBI. To je put kojim se obično ide u nedostatku bilo kakvih dokaza, posebno imajući u vidu da se već desio pokušaj napada Trampovog pristalice na terensku kancelariju FBI-ja, koji je doveo do toga da je napadača ubila policija.

Drugi deo Trampove odbrane, koji je prilično kontradiktoran prvom, jeste da je, dok je još bio u Beloj kući, deklasirao sav predmetni materijal predsedničkim nalogom.

To bi bilo u najmanju ruku neobično i deklasifikacija ne bi tako trebalo da funkcioniše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA