≫ 

Lončar iz Bugarske: Jedno dete operisano, ono i još jedno idu u Sofiju, roditelju amputirana noga

Osmoro dece i četvoro odraslih je povređeno kada je srpski autobus upao u jarak i prevrnuo se na auto-putu za Sofiju u Bugarskoj

  • 4

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je posle obilaska povređenih u nesreći u Bugarskoj da nema preminulih. Obišli smo svu decu i odrasle i razgovarali sa njima. Operisano je jedno dete, kao i jedan roditelj kome je urađena amputacija noge, rekao je Lončar.

Ministar Lončar, koji je sa svojim kolegom iz Bugarske obišao povređene koji se nalaze u bolnici u Staroj Zagori u Bugarskoj, ističe da je razgovarao sa decom i odraslima i da se operisano dete oseća dobro.

- Jedno dete ima povrede glave i biće prebačeno u Sofiju na dalje praćenje, a verovatno i operisano dete će biti, takođe, prebačeno u Sofiju na dalje lečenje - naglasio je ministar.

Lončar je rekao za RTS da se ta dva dečaka od 10 i 11 godina nalaze u intenzivnoj nezi, da je dečak od 10 godina imao operaciju noge i da je dobro, a da drugi dečak ima više povreda od kojih je dominantna povreda glave i oni će biti prebačeni u Sofiju na dalje lečenje.

- Ostalima koji su u bolnici biće urađene analize i njih će sanitetima prebaciti do granice gde će ih sačekati naši i dovesti u bolnicu - istakao je ministar.

Demantovao je prve informacije koje su se pojavile da je vozaču autobusa amputirana noga i pojasnio da je reč o jednom roditelju.

Video: Bolnica u koju su smeštena deca iz Srbije koja su povređena u prevrtanju autobusa u Bugarskoj

Lončar je najavio da će biti organizovan prevoz za decu koja su dobro nakon što punoletni budu dali izjave, kako ne bi kretala rodbina po njih i ne bi pravili dodatne probleme.

Prema njegovim rečima, grupa dece i roditelja koji se dobro osećaju trebalo bi da krenu ka Srbiji u toku dana.

Očekuje da dvojica dečaka koja su teže povređena i još dvojica odraslih budu prebačeni u Srbiju u narednim danima, kada to njihovo stanje dozvoli.

On je zahvalio svima koji su se angažovali u Bugarskoj kako bi deca i odrasli iz Srbije bili adekvatno zbrinuti posle nesreće, prenosi RTS.

Vozaču autobusa određen pritvor 24 sata

Vozaču autobusa iz Srbije koji se u nedelju uveče prevrnuo na auto-putu u Bugarskoj kada je povređeno više osoba i dece određen je pritvor od 24 sata i verovatno će biti podignuta optužnica, saopštio je bugarski MUP, prenosi BTA.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uzrok ili ljudska greška ili tehnički problem.

Testovi vozača autobusa bili su negativni na alkohol i drogu.

Do saobraćajne nesreće najverovatnije je došlo zbog ljudske greške, saopštilo je tužilaštvo na konferenciji za novinare.

Video: Autobus sa srpskom decom sleteo s puta i prevrnuo se u Bugarskoj: Jedno dete u teškom stanju

Istražitelji smatraju da je vozač autobusa iz nekog razloga izgubio koncentraciju, zbog cega je autobus sleteo sa puta u jarak i našao se u jarku.

Osmoro dece i četvoro odraslih je povređeno kada je srpski autobus upao u jarak i prevrnuo se na auto-putu za Sofiju u Bugarskoj.

Među povređenima je najviše dece, koja su, kako je potvrdio, uglavnom članovi folklornog ansambla JU-LIRA iz Batajnice.

Deca su se vraćala sa festivala u Nesebaru i sa njima su bili njihovi roditelji.

Uzrok nesreće se još ne zna, ali prema svedočenju jedne putnice, autobus je sleteo s puta u trenutku kada se vozač nagnuo da spusti sedište suvozača, kako bi na njega seo roditelj sa detetom kome je pozlilo.

Video: Izjava putnice iz prevrnutog autobusa sa srpskom decom: Vozač nije zaspao za volanom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    15. avgust 2022 | 11:34

    Samo da deca budu dobro. A vi ministe ajde polako sa tog mesta....

  • JS

    15. avgust 2022 | 12:21

    Izašao ministar iz rupe? Beži odatle čoveče, ne baksuziraj!

  • Uff

    15. avgust 2022 | 09:53

    Sta tuzilastvo smatra,da je vozac izgubio kontrolu...Zaspao je nema sta da smatraju,dok se neuštroje vlasnici autobusa,ali i ovi iz agencija.Pohlepa,samo daj daj, nema sigurnosti sa busem.Pa to je samo teraj,teraj nema odmora...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA