≫ 

Tek što su zabeležili prvo lokalno širenje korone, a već se bore sa rastom zaraženih: Inficiran svaki deseti

Vlasti su proglasile stanje "zdravstvene katastrofe", zatvorene su škole i uvodeno je nekoliko mera kako bi se zaštitilo javno zdravlje

  • 1
Maršalska ostrva korona Foto: Shutterstock, Pixabay

Broj zaraženih korona virusom na Maršalskim ostrvima naglo je porastao, samo nekoliko dana nakon što je ova pacifička zemlja zabeležila prvo lokalno širenje tog virusa. 

U glavnom gradu Majuro, ukupan broj potvrđenih slučajeva se skoro udvostručio od petka. Prema ovim podacima svaki deseti stanovnik je zaražen.

U nedelju je ministar zdravlja Džek Nidental rekao da je oko 75 odsto testova širom zemlje bilo pozitivno.

Brojna pacifička ostrva uspela su da drže korona virus na odstojanju u ranoj fazi pandemije primenjujući stroga ograničenja.

Maršalska Ostrva, koja imaju 59.000 stanovnika, jedna je od poslednjih država koje su registrovale prvi slučaj infekcije korona virusom.

Prva dva slučaja registrovana su krajem 2020. godine kod jednog para koji se vratio iz SAD, ali su oni odmah izolovani i dalje širenje infekcije je izbegnuto.

Međutim, prošlog ponedeljka potvrđeno je prvo lokalno širenje. Vlada je odgovorila proglašenjem "zdravstvene katastrofe", zatvaranjem škola i uvođenjem niza mera kako bi se zaštitilo javno zdravlje.

Nije uveden lokdaun, ali je Radio Novi Zeland saopštio da su mnogi ljudi odlučili da ostanu kod kuće, dok su liturgije u crkvama otkazane, a restorani skoro prazni, piše BBC.

Od oktobra 2020. godine, prijavljena su dva smrtna slučaja širom Maršalovih ostrva, a ukupno je do sada registrovano 3.036 slučajeva.

Međutim, zabeleženo je samo devet hospitalizacija u trenutku kada je Nidenthal na svom Fejsbuk profilu saopštio da je 70 odsto stanovništva potpuno vakcinisano.

Nidenthal, koji je ranije ove nedelje objavio da je i on bio pozitivan, pozvao je svakoga ko je ozbiljno bolestan da ode odmah ode do bolnice.

On je takođe apelovao na ljude da izbegavaju sajtove koji nude "alternativno lečenje korona virusa".

- Situacija se polako smiruje, već vidimo znakove pobiljšanja - rekao je on.

Video: Povećava se broj zaraženih koronavirusom u Kragujevcu: Kliničke slike nisu teške

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA