Vilijam Ruto novi predsednik Kenije

Ruto je pobedio dugogodišnjeg opozicionog lidera Railu Odingu

  • 0
Kenija, Vilijam Ruto Vilijam Ruto, predsednik Kenije Foto: Tanjug/AP

Na predsedničkim izborima u Keniji pobedio je Vilijam Ruto koji je osvojio 50,49 odsto glasova, saopštila je danas izborna komisija.

Dosadašnji potpredsednik Ruto je pobedio dugogodišnjeg opozicionog lidera Railu Odingu koji je, prema zvaničnim podacima, osvojio 48,85 odsto glasova.

Predsednik izborne komisije proglasio je Ruta pobednikom tesne predsedničke trke, ali su, usled haotičnih scena, četiri visoka izborna zvaničnika izjavila da je jednonedeljno prebrojavanje glasova nejasno i odbacili rezultat, preneo je Rojters.

Nekoliko minuta pre nego što je predsednik izborne komisije Vafula Čebukati saopštio da je Ruto pobedio na izborima, njegova zamenica Džulijana Čerera rekla je medijima na drugoj lokaciji da su ona i još tri komesara odbacili rezultate.

- Nismo u mogućnosti da garantujemo za rezultate koji će biti objavljeni - rekla je ona.

Iz straha da bi optužbe za nameštanje glasanja mogle da dovedu do krvavih scena poput onih koje su usledile posle predsedničkih izbora 2007. i 2017. godine, Čerera je pozvao stranke da sve sporove rešavaju sudskim putem.

Video: Slavlje Makronovih pristalica kod Ajfelove kule

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA