≫ 

Majka dvoje dece osuđena na 34 godine zatvora u Saudijskoj Arabiji zbog korišćenja Tvitera

Salma (34) je prvobitno bila osuđena na tri godine zatvora zbog korišćenja interneta za "izazivanje javnih nemira i destabilizaciju građanske i nacionalne bezbednosti", ali je nova kazna izrečena u ponedeljak nakon što je od žalbenog suda zatraženo da razmotri druge navodne zločine

  • 12
Salma Al Shehab Foto: Twitter

Studentkinja Univerziteta Lids i aktivistkinja za ljudska prava osuđena je u Saudijskoj Arabiji na 34 godine zatvora zbog praćenja aktivista i disidenata na Tviteru.

Salma al-Šehab (34) osuđena je u presudi za koju su aktivisti rekli da "postavlja opasan presedan za aktivistkinje" i da je "najduža kazna izrečena protiv aktivista ili aktivistkinja".

Ona je prvobitno bila osuđena na tri godine zatvora zbog korišćenja interneta za "izazivanje javnih nemira i destabilizaciju građanske i nacionalne bezbednosti", ali je nova kazna izrečena u ponedeljak nakon što je od žalbenog suda zatraženo da razmotri druge navodne zločine.

Udata majka dvoje dece, kojoj je takođe izrečena 34-godišnja zabrana putovanja, uhapšena je u januaru 2021. dok je bila na odmoru u Saudijskoj Arabiji.

Ona je specijalistkinja oralne i stomatološke medicine i predavač na Univerzitetu princeze Nura u saudijskoj prestonici Rijadu.

- Iako nisu sprovedeni svi nivoi sudskih sporova, ova presuda predstavlja opasan presedan za aktivistkinje i braniteljke ljudskih prava. Javno tužilaštvo ju je optužilo za nekoliko stvari, uključujući podrivanje bezbednosti društva i stabilnosti države, širenje pobune, pružanje pomoći onima koji žele da naruše javni red i širenje lažnih i zlonamernih glasina na Tviteru. Sudije žalbenih sudova pozvale su se na režim borbe protiv terorizma i njegovo finansiranje da opravdaju oštru presudu, iako se sve optužbe protiv nje odnose na njenu aktivnost na Tviteru - saopštila je Evropska saudijska organizacija za ljudska prava (ESOHR).

Organizacija dodaje da je Salma bila aktivna tokom kampanje koje su zahtevale ukidanje sistema starateljstva nad ženama od strane njihovih muških rođaka.

Takođe su naveli da su mnoge žene aktivistkinje bile podvrgnute nepravednim suđenjima koja su dovela do proizvoljnih kazni.

Tviter do sada nije komentarisao slučaj, iako se veruje da bi Salma mogla da traži žalbu na presudu, preneo je The Guardian.

Lina Alhatlul, šef odeljenja za praćenje i komunikaciju organizacije za ljudska prava AQLST koja prati događaje koji se dešavaju u Saudijskoj Arabiji, rekla je da je kazna "bez presedana".

- Ova šokantno oštra kazna protiv Salme šalje jezivu poruku saudijskom društvu da je slom slobode govora od strane vlasti i dalje okrutan kao i uvek. Osećala sam se preplavljena tugom i besom kada sam prvi put čula vest. To me je navelo da shvatim da se ono čega smo se najviše plašili, rehabilitacija Mohameda bin Salmana, zaista dešava - rekla je ona za Sky News.

- Nije slučajno što se ovo desilo samo nekoliko nedelja nakon Bajdenove posete i Makronovog "zagrljaja" prestolonaslednika. Kao što su aktivisti upozoravali, takve posete, bez jasnih preduslova, služe samo da ohrabre lidere Saudijske Arabije da izvrše dalje zloupotrebe. Sada je imperativ da vidimo snažan i principijelan odgovor međunarodne zajednice da pomogne njenom oslobađanju - zaključila je.

SAD prate slučaj 

Sjedinjene države analiziraju slučaj Salme al-Šehab, saopštio je danas Stejt department.

- Ostvarivanje slobode izražavanja radi zalaganja za prava žena nikada ne bi trebalo da bude kriminalizovano - rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Video: Ortački pozdrav Putina i saudijskog princa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA