Šef CIA bio kod Putina pre haosa u Ukrajini: Amerikanci pokušavali da ubede saveznike u rizik od sukoba

Bajden je bio uveren da Putina treba ili odvratiti ili mu se suprotstaviti, kao ida SAD ne smeju da deluju same

  • 4
Džo Bajden Tanjug/AP

Američki obaveštajci obavestili su predsednika Džozefa Bajdena da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu, ali SAD u to nisu mogle da ubede i svoje saveznike u Evropi koji su verovali da će diplomatija uroditi plodom.

Višemesečna istraživanja koje je sproveo američki Washington Post o događajima koji su prethodili sukobu u Ukrajini, zasnovana su na brojnim intervjuima sa više desetina zvaničnika SAD, Ukrajine, Evrope i NATO.

Kako se navodi, u oktobru prošle godine najviši američki obaveštajci organizovali su hitan sastanak u Ovalnom kabinetu Bele kuće kako bi ubedili predsednika Bajdena da ruski predsednik Vladimir Putin priprema invaziju na Ukrajinu.

U tome su i uspeli, ali daleko teže im je pošlo za rukom da uvere druge evropske lidere da bi moglo doći do sukoba. Francuska i Nemačka verovale su da diplomatija ima šansu, dok su Amerikanci i Britanci sumnjali u mogućnost dogovora sa Rusijom.

Pre tačno godinu dana, u leto 2021, obaveštajci su primetili da ruski predsednik mobilizuje desetine hiljada vojnika i raspoređuje tenkove i projektile duž ukrajinske granice, kao i da je naglo povećao finansiranje vojnih operacija.

Obaveštajna analiza, zasnovana na satelitskim fotografijama, prisluškivanim razgovorima i izvorima, predstavljala je detaljne ratne planove Putina za potpunu invaziju na Ukrajinu. Shodno tome, Rusi su sa planirali da sa severa opkole Kijev, zauzmu ga i uklone predsednika Volodimira Zelenskog, a ako je potrebno i postave marionetsku prorusku vladu.

Bajden je sa sastanka izašao uveren kako Putina treba ili odvratiti ili mu se suprotstaviti te da SAD ne smeju da deluju same. Ipak, NATO nije imao jedinstveni dogovor na ponašanje Moskve, a kredibilitet SAD-a bio je slab.

Krajem 2021. Bajden je poslao direktora CIA-e Vilijema Burnsa u Moskvu da Putinu prenese poruku da SAD znaju šta Rusi nameravaju i da će u slučaju invazije na Ukrajini snositi teške posledice. Putin se tada požalio na širenje NATO-a i nelegitimnost ukrajinske vlade, a Burns je potom izvestio Bajdena posle tog razgovora još više zabrinut. Nakon toga Bajden je odobrio dodatnu vojnu i finansijsku pomoć.

Njegovi savetnici bili su uvereni da će se u slučaju napada Ukrajina boriti. SAD, Britanija i druge članice NATO-a provele su godine obučavajući i opremajući ukrajinsku vojsku, koja je bila profesionalnija i bolje organizovana nego pre ruskog napada na Krim i Donbas sedam godina ranije. Oružje koje su isporučili bilo je prvenstveno malokalibarsko i odbrambeno kako se ne bi doživelo kao provokacija Zapada i isprovociralo Treći svetski rat.

Tada se Kijev žalio da američki obaveštajci s njima ne dele dovoljno informacija, dok su Amerikanci bili sumnjičavi prema osetljivim informacijama koje su delili s Ukrajincima, bojeći se da bi mogle završiti u rukama Moskve.

Istovremeno, Zelenski je odbio da upozori Ukrajince da se pripreme za rat jer je verovao da bi to samo ekonomski oslabilo zemlju i olakšalo Rusima da je zauzmu govoreći da bi ih Rusi "pojeli" ako zavlada haos među građanima pre invazije.

Video: Bajden: Putin je ratni zločinac, nanosi pustoš Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    17. avgust 2022 | 21:49

    Kada je amerika toliko jaka zasto se nije sama suprostavila, uvek traze zrtvenog jarca. Rusija sama ide i ide i ide odeeeee

  • Boban

    17. avgust 2022 | 22:51

    Cim procitam kako je bajden nesto rekao ili nesto mislio odmah mi ponestane wc papira, pa taj lik ne zna ni kako se zove a ne da on nesto razmislja, njemu mesto odavno u starackom domu.....

  • Гаргамел

    17. avgust 2022 | 22:00

    Да су амери убеђивали савезнике верујем само ако су их хушкали ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA