≫ 

U sukobima u Bagdadu poginulo najmanje 10 osoba: Zbog nereda uveden policijski čas, povređeno 19 ljudi

Iračka združena operativna komanda uvela je policijski čas u celoj zemlji, koji će početi u 19.00 po lokalnom vremenu i još nije poznato kada će se završiti

  • 0
Sukobi u Bagdadu, Irak

Foto: Tanjug/AP

Najmanje 10 osoba je ubijeno, a 19 je povređeno tokom sukoba u Bagdadu, saopštili su danas izvori iz policije i zdravstva, a istovremeno je uveden i policijski čas u celoj zemlji, javlja Rojters.

Do nereda je došlo kada je irački šiitski verski vođa Moktada al-Sadr danas saopštio da se povlači iz politike i da zatvara svoje kancelarije kao odgovor na nerešivi politički zastoj.

Stotine pristalica Al-Sadra ispunile su raskošne čekaonice u Palati Republike i uzvikivali slogane u znak podrške verskom lideru.

Prethodno su demonstranti postavili barikade od cementa na putu ka zgradi vlade.

Nešto kasnije u centru Bagdada su se čuli rafali, javili su izveštaci, pretpostavlja se od pucanja u vazduh.

Iračka združena operativna komanda uvela je policijski čas u celoj zemlji, koji će početi u 19.00 po lokalnom vremenu i još nije poznato kada će se završiti.

Sadr je kritikovao šiitske političke lidere zbog toga što se nisu odazvali njegovim pozivima za reformu.

Iračka politička scena podeljena je na dva bloka od izbora prošlog oktobra, a pokušaji premijera Mustafe Al-Kadimija da posreduje između "sadrista" i šiitskih grupa okupljenih u koaliciji Okvir koordinacije nisu bili uspešni.

"Sadristi" i njihovi sunitski i kurdski saveznici pokušali su da posle izbora formiraju većinsku vladu, ali Okvir koordinacije sprečio je i izbor novog predsednika koji je trebalo da imenuje premijera.

Sadr je u junu, nezadovoljan pregovorima o formiranju nove vlade, povukao svoja 73 poslanika.

Njegove pristalice su krajem jula upale u parlament i od tada ispred skupštinskog zdanja održavaju proteste, zahtevajući prevremene izbore.

Pristalice Al-Sadra su u utorak postavile šatore i protestovale ispred Vrhovnog sudskog veća, optužujući to telo da je pristrasno u korist njihovih političkih rivala.

Video: Demonstranti ušli u parlament, peli se na stolove, mahali zastavama: Haos u Iraku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA