Osuđena još jedna Saudijka na višedecenijski zatvor: Koristila internet za "razaranje društvenog tkiva"

Nura bint Saed el Kahtani osuđena je na 45 godina zatvora

  • 0
Tviter, Twitter, Hapšenje, žena  ženski zatvor Foto: Shutterstock

Još jedna žena iz Saudijske Arabije osuđena je na višedecenijsku zatvorsku kaznu od strane Kraljevskog suda za terorizam zbog korišćenja društvenih medija za "kršenje javnog reda", navodi se u sudskim dokumentima u koje je imala uvid grupa za ljudska prava, prenosi The Guardian.

Nura bint Saed el Kahtani osuđena je na 45 godina zatvora nakon što ju je specijalizovani krivični sud osudio za "korišćenje interneta za kidanje društvenog tkiva", navodi se u dokumentima koje je pribavila i pregledala organizacija Zora koju je osnovao Džamal ​​Kašogi, prenosi britanski list.

Vest o višedecenijskoj kazni na koju je osuđena dolazi nekoliko nedelja nakon što je Salma el Šehab, 34-godišnja studentkinja doktorskih studija na Univerzitetu Lids i majka dvoje dece, osuđena na 34 godine zatvora nakon što se za praznike vratila kući u Saudijsku Arabiju.

Salma Al Shehab Foto: Twitter

Sudski dokumenti u slučaju Šehab otkrivaju da je osuđena za navodni zločin praćenja Tviter naloga pojedinaca koji "izazivaju nemire u javnosti i destabilizuju građansku i nacionalnu bezbednost".

U nekim slučajevima je retvitovala objave koje su postavili disidenti u egzilu, navodi The Guardian.

Video: Ortački pozdrav Putina i saudijskog princa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA