Rusija i Moldavija zveckaju oružjem: Krenule ozbiljne pretnje, hoće li i ovde biti sukoba?

Moskva poslala ozbiljno upozorenje Moldaviji

  • 18
Moldavija mapa Foto: Shutterstock

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, upozorio je da će se sve akcije - koje se vide kao ugrožavanje ruskog mirovnog kontingenta u separatističkom regionu Moldavije - smatrati napadom na samu Rusiju.

Lavrov je, tokom jučerašnjeg obraćanja u višoj ruskoj školi spoljnih poslova, istakao zabrinutost da bi moldavski region Pridnjestrovlja, koji se graniči sa Ukrajinom, mogao biti uvučen u sukob Rusije i Ukrajine.

Rusija je tamo stacionirala mirovne snage od tromesečnog rata 1992. godine, koji je ostavio Pridnjestrovlje van kontrole Moldavije. Ruske snage takođe čuvaju veliku deponiju municije u regionu.

U aprilu su tenzije u Moldaviji porasle nakon serije eksplozija u Pridnjestrovlju.

- Svi treba da razumeju da će se svaka vrsta radnji koje bi predstavljale pretnju po bezbednost naših vojnika smatrati, u skladu sa međunarodnim pravom, kao napad na Rusku Federaciju - rekao je Lavrov.

Nakon izjave Lavrova, Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije pozvalo je otpravnika poslova Rusije na "razjašnjenje".

- Podsećamo rusku stranu da zakonodavstvo Republike Moldavije garantuje osnovna ljudska prava i slobode - saopštilo je ministarstvo.

Podsetimo, ulazak Rusije u Pridnjestrovlje predstavljao bi neposrednu pretnju suverenitetu Moldavije, zemlje od 2,6 miliona stanovnika koja, poput Ukrajine, pokazuje sve veći interes za pridruživanje NATO-u.

Video: Rupe na krovovima, okolo dim: Satelitski snimci otkrivaju kako izgleda nuklearna elektrana Zaporožje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ls🐒

    2. septembar 2022 | 09:55

    Pojesce ih Rusi do podne

  • Mala Vida

    2. septembar 2022 | 11:18

    Rumuni isto kao i Bugari, svaki rat počinju na pogrešnoj strani... Ako to do sada niste shvatili, pa u toku je obnavljanje istorijskih lekcija pa izvolite ko nije shvatio do sada

  • Laki🐒luka

    2. septembar 2022 | 10:05

    Ovo bi bila igra Macke I misa🤣😂😊😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA