Kako je kralj Čarls organizovao prijem za obnovu Hilandara: Posetio je i manastir pre 19 godina

Na prijemu je bilo prisutno oko 100 zvanica iz Velike Britanije, Evrope i SAD, a među njima i desetak pripadnika srpske dijaspore

  • 3
Prince Charles princ Čarls Foto: Tanjug/AP

Kralj Engleske Čarls III, tada princ od Velsa, organizovao je u leto 2011. na kraljevskom imanju Hajgrou u Velikoj Britaniji prijem za obnovu Hilandara.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve tada je saopšteno da je prihod bio namenjen opremanju radionice za konzervaciju ikona i rukopisa po kojima je Hilandar poznat u svetu i koji predstavljaju jedan od najznačajnijih delova njegove riznice.

Na prijemu je bilo prisutno oko 100 zvanica iz Velike Britanije, Evrope i SAD, a među njima i desetak pripadnika srpske dijaspore.

Mediji su preneli da su dobrotvornom prijemu posvećenom obnovi Hilandara od posledica požara 2004. godine prisustvovali arhimandrit Metodije sa monasima Isaijom i Romilom, kao tadašnji i ambasador Srbije u Vatikanu Vladeta Janković i otpravnik poslova Ambasade Srbije u Velikoj Britaniji Branimir Filipović.

U razgovoru sa igumanom Metodijem princ Čarls je tada rekao da se nada da će uskoro da poseti Svetu goru i Hilandar.

Iguman Čarlsu poklonio grafiku Hilandara, rad nepoznatog autora iz Moskve iz 1757. godine.

Inače, princ Čarls je Hilandar posetio pre požara 12. septembra 2003, a posle požara 2004. godine uputio je pismo podrške bratstvu manastira.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. septembar 2022 | 08:09

    Pa on je po ocu Pravoslavac.

  • Vele

    9. septembar 2022 | 08:22

    Ako bude dugovečan kao roditelji mu, biće bar 20 godina na tronu.

  • žurim na autobus

    9. septembar 2022 | 10:09

    Он ће бити поглавар Англиканске државне цркве(до сада је била Елизабета).Тако да нема ништа од Православља,то би значило да сви у замљама комолвелта промене учење,и врате се изворном Хришћанству,у њиховом случају тешко.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA