≫ 

Osuđen španski sveštenik zbog zlostavljanja sedmoro maloletnika: Robijaće 30 godina

Sud je zaključio "da je dodirivanje bilo očigledno seksualnog karaktera" i naložio osuđenom da plati kaznu od 52.920 evra i odštetu od 2.000 evra svakoj od žrtava

  • 2
Katolička crkva, sveštenik, zlostavljanje dece

Foto: Shutterstock

Vrhovni sud Španije osudio je danas bivšeg sveštenika na 30 godina zatvora zbog zlostavljanja sedmoro maloletnika u katolickom internatu pre skoro deceniju kada je radio kao njihov učitelj.

U svojoj presudi sud je naveo da je sveštenik iskoristio svoj položaj da neprikladno dodiruje genitalije dečaka, na primer dok se pretvarao da se igra u bazenu ili u privatnim prostorijama pod izgovorom medicinskog lečenja, prenosi Rojters.

Sud je zaključio "da je dodirivanje bilo očigledno seksualnog karaktera" i naložio osuđenom da plati kaznu od 52.920 evra i odštetu od 2.000 evra svakoj od žrtava.

Navodi o zlostavljanjima dece od katoličkog sveštenstva i o mogućem zataškavanju crkve pojavili su se poslednjih meseci u Španiji, godinama nakon što su slični skandali potresli crkvu u drugim zemljama kao što su SAD, Irska i Francuska.

Crkveni zvaničnici nisu odmah bili dostupni za komentar, a bivši sveštenik je u prošlosti negirao da je loše postupao.

Navodi se da je verski autoritet u centralnoj provinciji Siudad Real oduzeo svešteniku čin 2019. godine i prijavio slučaj tužiocima nakon interne istrage o zlostavljanjima počinjenim kada je podučavao studente tinejdžere.

List "El Pais" je u decembru izvestio o više od 1.200 navodnih slučajeva zlostavljanja od strane sveštenstva u trajanju od sedam decenija, a parlament je kasnije dao zadatak državnom ombudsmanu da sprovede istragu.

Ombudsman Anhel Gabilondo rekao je danas da je njegova kancelarija već u prva dva meseca istrage pomogla 201 žrtvi.

Španska katolička crkva saopštila je početkom 2022. da je duboko ožalošćena zloupotrebama i da će sarađivati sa vlastima i pružiti transparentnost, pomoć i reparacije žrtvama.

Rojters navodi da je pokrenuta istraga na nivou biskupije koju nadgleda privatna advokatska firma.

Video: Ispovest Smiljane kojoj je bivši partner spalio kuću: Tukao me, zlostavljao, živela sam u strahu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    14. septembar 2022 | 07:13

    Kod nas bi dobio nanogicu...

  • Deda Velja

    14. septembar 2022 | 12:09

    E to je zakon a ne kao kod nas, silovanje na izvolte a komentatori pidrzavaju silovatelja ko ovog matorog kretena, trenera jahackog kluba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA