≫ 

Desnica pred osvajanjem vlasti na izborima u Švedskoj: Premijerka Anderson sutra podnosi ostavku

Ona će podneti ostavku iako je ostalo još glasova za prebrojavanje

  • 6
Magdalena Anderson Foto: Tanjug/AP

Švedski desni blok vodi posle većine prebrojanih glasova na nedeljnim izborima, a premijerka Švedske Magdalena Anderson rekla je da su rezultati dovoljno jasni da se izvode zaključci, i dodala da će podneti ostavku iako je ostalo još nekoliko glasova za prebrojavanje.

- Sutra ću zatražiti razrešenje sa mesta premijera - navela je ona.

- Ako je Ulf Kristerson spremniji da sarađuje sa mnom i drugim stranama, naravno da sam spremna da sednem i razgovaram sa njim. Prošli smo veoma, veoma jako u mnogim delovima zemlje i moći ćemo da preuzmemo odbor. Radujem se što ću voditi socijaldemokrate u opoziciji - kaže Magdalena Anderson.

Ulf Kristerson, lider Umerene stranke, kandidat je desnice za premijera.

- Započeću rad na formiranju nove vlade koja može da završi stvari, vlade za celu Švedsku i sve građane - kazao je novinarima.

Podsetimo, švedska desničarska opozicija danas je zadržala malo vođstvo u odnosu na vladajući blok levog centra dok se brojanje bliži kraju nakon nedeljnih tesnih glasova za parlament, pokazali su podaci izborne komisije.

Umerene švedske demokrate, demohrišćani i liberali imali su prednost od jednog mesta posle izbora u nedelju, ali rezultate nisu mogli da proglase pre nego što su prebrojani konačni glasovi putem pošte i iz inostranstva.

Posle obrade 98 odsto glasova u izbornim jedinicama danas se činilo da će desnica osvojiti 176 mesta u parlamentu od 349 mesta, što bi, ako bude potvrđeno, moglo da pruži lideru Umerenih Ulf Kristersonu prvu šansu da formira novu vladu, prenosi Rojters.

Vladajuće socijaldemokrate i blok levog centra su osvojili 173 poslanička mesta, pokazuju trenutni rezultati.

Očekuje se da će preliminarni rezultati glasanja biti objavljeni do kraja dana ili sutra, saopštila je švedska izborna komisija.

Video: Mari Le Pen priznala poraz i najavila još veću borbu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    14. septembar 2022 | 20:04

    Sve ide po Hitlerovom planu. Karta Evrope iz 1943 i 2022 nema razlike.

  • Nikolas

    14. septembar 2022 | 20:00

    POSTO ULAZE U NATO DESNICA MORA DA POBEDI !!!!!

  • Voja Stockholm

    14. septembar 2022 | 20:53

    Koliko su samo doveli ovde iz Sirije i Afganistana dobro je i prošlo bez građanskog rata , i treba da napusti čelo socijalista kada su upropastili švedsku sigurno 50 u napred .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA