≫ 

Članovi evropskih kraljevskih porodica potvrdili dolazak na Elizabetinu sahranu: Među njima i Karađorđevići

Ovo je lista svih evropskih kraljevskih porodica koji su do sada potvrdile svoje prisustvo

  • 5
Kraljica Elizabeta

Foto: Tanjug/AP

Sahrani kraljice Elizabete Druge, koja je zakazana za ponedeljak, prisustvovaće veliki broj državnih funkcionera iz celog sveta, ali i članovi evropskih kraljevskih porodica, među kojima su i naši Karađorđevići.

Opelo je zakazano za 11 časova po lokalnom vremenu, a očekuje se da će svih 2.000 mesta u Vestminsterskoj opatiji biti popunjeno tokom državne sahrane.

Dok su šefovi država, premijeri i predsednici širom sveta već potvrdili svoje prisustvo na sahrani, očekuje se da će i mnogi članovi kraljevskih porodica širom Evrope takođe odati poštu kraljici.

Ovo je lista svih evropskih kraljevskih porodica koji su do sada potvrdile svoje prisustvo:

Velika Britanija

Svi članovi britanske kraljevske porodice verovatno će prisustvovati kraljičinoj sahrani, uključujući kralja Čarlsa Trećeg i kraljicu suprugu Kamilu. Njegova braća i sestre - princeza Ana, vojvoda od Jorka i grof od Veseksa, takođe će prisustvovati opelu.

Očekuje se da će prisustvovati i svih osmoro kraljičinih unuka. Princ i princeza od Velsa i vojvoda i vojvotkinja od Saseksa će se po treći put zajedno pojaviti na sahrani, a rođaci Piter Filips, Zara Tindal, princeza Beatris, princeza Eugenija, lejdi Luiz i vikont Džejms takođe će ispratiti svoju voljenu babu na večni počinak.

Kraljica takođe ima četiri živa bliska rođaka, vojvodu od Kenta, vojvodu od Glostera, princa Majkla od Kenta i princezu Aleksandru, koji će takođe prisustvovati. Kraljičina pokojna sestra, princeza Margaret, takođe ima dvoje dece lejdi Saru Čato i grofa Dejvida Armstrong-Džonsa.

Srbija

Članovi srpske kraljevske porodice prestolonaslednik Aleksandar i njegova supruga Katarina otputovali su u London gde će zajednički prisustvovati sahrani najdugovečnije britanske kraljice, potvrđeno je za Telegraf.

Nakon što je javnost u četvrtak, 8. septembra saznala za smrt kraljice Elizabete, oglasio se prestolonaslednik Aleksandar koji se emotivnim rečima oprostio od svoje kume.

- Sa velikom tugom i žalošću sam primio vest o smrti moje drage kume, Njenog Veličanstva Kraljice Elizabete Druge. Moja supruga, moja porodica i ja šaljemo svoje molitve Gospodu da joj podari večni mir i spokoj u svome Carstvu, i upućujemo najdublje saučešće mojim dragim rođacima, Njegovom Veličanstvu Kralju Čarlsu III i svim ostalim članovima Kraljevske porodice Ujedinjenog Kraljevstva. Delim njihovu tugu u ovim teškim trenucima. Uvek ću se rado sećati njenog izvanrednog duha, mudrosti i odvažnosti. Poznato je koliko je kumstvo bitno za nas Srbe, to je posebna, sveta veza i zato mi sve ovo tako teško pada. Njena posvećenost služenju svojoj zemlji i narodu je pravi primer uloge monarha u današnjem svetu. Ona će duboko nedostajati njenom narodu i svim ljudima na svetu koji su imali zadovoljstvo da poznaju ovu neverovatnu ženu, koja je bila i ostaće uzor i inspiracija - napisao je prestolonaslednik Karađorđević uz fotografiju sa kraljicom Elizabetom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prestolonaslednik Aleksandar (@royalserbia)

Španija

Španski kralj Felipe Šesti i kraljica Leticija prihvatili su poziv na kraljičinu sahranu.

Bivši kralj Španije, kralj Huan Karlos I, takođe će doći da na večni počinak isprati svoju rođaku.

Međutim, španska vlada je nedavno negirala da će on prisustvovati sahrani zbog navodnih optužbi za prevaru i uznemiravanje sa kojima se suočava.

Španija Kraljica Leticija Sport Nagrade Queen Letizia National Sports Awards

Foto: Profimedia/ContactoPhoto/Antonio Gutiérrez

 

Monako

Princ Albert Drugi i princeza Šarlin takođe će prisustvovati sahrani u ponedeljak, javljaju britanski mediji. Oni su već prirustvovali službi u znak sećanja na kraljicu Elizabetu koja je 12. septembra održana u aglikanskoj crkvi Svetog Pavla u Monaku.

- Duboko sam tužna zbog vesti o smrti kraljice Elizabete. Ona je bila izvanredna žena koja je bila posvećena službi punih 70 godina koliko je bila na vlasti - napisala je princeza Šarlin nakon kraljičine smrti.

Princ Albert i Princeza Šarlin od Monaka Monako Prince Albert II and Princess Charlene of Monaco

Foto: Profimedia/CRY-Olivier Huitel / The Photo One

Danska

Kraljica Margareta Druga, koja je nakon smrti kraljice Elizabete postala najstarija vladarka u Evropi, doći će na sahranu svoje daleke rođake.

Danska kraljevska porodica je potvrdila kraljičino prisustvo, a osim nje na sahranu će doći i njen naslednik princ Frederik sa suprugom princezom Meri.

Kraljica Margaret je morala da otkaze zvaničnu proslavu svog jubileja u Kopenhagenu, nakon vesti o smrti kraljice Elizabete.

Danska kraljica Margareta

Foto: Tanjug/AP

Norveška

Kralj Harald Peti od Norveške, drugi rođak kraljice Elizabete, prisustvovaće opelu u Vestminsterskoj opatiji u ponedeljak.

Kraljica Elizabeta i norveški kralj imaju istog pradedu i prababu - kralja Edvarda Sedmog i kraljicu Aleksandru.

Norveški kralj Harald

Foto: Tanjug/AP

Belgija

Portparol belgijske kraljevske palate potvrdio je da će Kralj Filip i kraljica Matilda doći u ponedeljak u London kako bi prisustvovali sahrani kraljice Elizabete.

 

Švedska

Kralj Karl Šesnaesti Gustav od Švedske je blizak rođak kraljice ELizabete. Njih dvoje su rođaci po trećem kolenu, a zajednički predak im je kraljica Viktorija.

Švedski kralj će doći na poslednji ispraćaj kraljici, a društvo će mu praviti supruga kraljica Silvija.

Švedski kraljica Silvija i kralj Karl Gustaf XVI

Foto: Tanjug/AP

Holandija

Kralj Vilijam-Aleksandar i kraljica Maksima, prisustvovaće sahrani britanske kraljice u ime Holandije.

- Pamtićemo kraljicu Elizabetu sa dubokim poštovanjem. Posvetila je život službi i britanskom narodu. Saosećamo sa građanima Velike Britanije i kraljevske porodice u ovim teškim trenucima. Veoma smo zahvalni što su naše dve zemlje u prijateljskim odnosima - napisao je holandski kralj, nakon vesti o smrti kraljice Elizabete Druge.

Holandski kraljica Maksima i kralj Viljem Aleksandar

Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, Velika Britanija nije pozvala predstavnike Rusije, Belorusije i Mjanmara da prisustvuju državnoj sahrani kraljice Elizabete II koja će biti održana sledećeg ponedeljka. Očekuje se da će veliki broj zvanica iz celog sveta prisustvovati kraljičinoj sahrani. Za većinu zemalja poziv se odnosi na šefa države plus jednog gosta.

Kraljica Elizabeta je prošlog četvrtka preminula u 96. godini u zamku Balmoral u Škotskoj. Iza sebe je ostavila četvoro dece, a nakon njene smrti na presto je došao njen najstariji sin kralj Čarls Treći.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    17. septembar 2022 | 09:25

    Ja budem bila vaša kralja!

  • Rasa

    17. septembar 2022 | 07:07

    Nisu srpske kraljevske porodice nego jugoslovenske.sto će reći nepostojeće države,da su mu se preci zalagali za Srbiju sad bi bilo drugačije.

  • Prle

    17. septembar 2022 | 09:31

    Taman malo da obnove engleski..da ga ne zaborave...jer onda stvarno ne znam na kom jeziku bi se sporazumevali..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA