≫ 

Kralj Čarls upoznao 10 od 14 američkih predsednika, prvi susret imao sa 10 godina: Jedan ga hteo za zeta

Čarls nikada nije upoznao Harija Trumana, Džeralda Forda, Lindona Džonsona i Džona F. Kenedija

  • 0
Kralj Čarls III američki predsednici Foto: Tanjug/AP

Druženje sa ćerkom Ričarda Niksona u Beloj kući. Razmenjivanje priča o jahanju konja sa Ronaldom Reganom. Diskusije o klimatskim promenama sa Donaldom Trampom i Džoom Bajdenom.

Kralj Čarls III, koji je postao šef države nakon smrti majke kraljice Elizabete Druge, upoznao je 10 od 14 američkih predsednika koji su bili na vlasti otkako se rodio 1948.

Imao je samo 10 godina kada je upoznao prvog predsednika 1959. godine. Bilo je to kada je Dvajt Ajzenhauer posetio kraljicu i njenu porodicu u dvorcu Balmoral u Škotskoj, gde je umrla 8. septembra posle 70 godina vladavine.

- Pretpostavljam da ne možete početi prerano - rekla je Barbara A. Peri, direktorka predsedničkih studija u Miler centru Univerziteta Virdžinije.

Ona je napomenula da je Čarlsov unuk, princ Džordž, bio dete kada je Kensingtonska palata objavila fotografiju na kojoj se rukuje sa Barakom Obamom tokom predsednikovog putovanja u London 2016.

Čarls nikada nije upoznao Harija Trumana, Džeralda Forda, Lindona Džonsona i Džona F. Kenedija, rekla je Peri.

Njegovi susreti sa američkim predsednicima uključivali su ono što je opisao kao "zabavnu" vikend posetu Niksonovoj Beloj kući 1970. sa njegovom sestrom Anom, kada je 20-godišnji budući kralj, jedan od najpovoljnijih neženja na svetu, osetio da postoji težnja da se spoji sa predsednikovom ćerkom.

- To je bilo vreme kada su pokušavali da me ožene sa Trišom Nikson -prisetio se kralj kasnije.

Kralj Čarls III američki predsednici Foto: Tanjug/AP

Kralj je razgovarao sa predsednicima tokom njegovih poseta SAD, i upoznao je druge dok su bili u Velikoj Britaniji.

Bio je u društvu Donalda Trampa, Obame, Bila Klintona i Džordža V. Buša kada je predstavljao britansku monarhiju na državnoj sahrani bivšeg predsednika Džodža H. V. Buša u Vašingtonu 2018.

Čarls se prošle godine sastao sa Bajdenom na konferenciji o klimatskim promenama u Glazgovu u Škotskoj.

Kralj je posetio Ameriku oko 20 puta od prvog putovanja u vreme Niksona.

Kraljevsku braću i sestre pozvale su u Vašington Niksonove ćerke i zet, Triša Nikson, Džuli Nikson Ajzenhauer i njen suprug Dejvid Ajzenhauer, unuk predsednika Ajzenhauera, u trodnevnu posetu u julu 1970.

Čarls i Nikson takođe su se sastali u Ovalnoj kancelariji. Iako je predsednik možda želeo da spoji svoju i kraljevsku porodicu, to se nije desilo. U junu 1971. godine, manje od godinu dana nakon Čarlsove posete, Triša se udala za Edvarda Koksa. Deceniju kasnije, 1981. godine, Čarls se oženio Dajanom Spenser. Razveli su se 1996.

I sam Nikson je tražio da Čarls poseti SAD radi navodne nagrade za odnose s javnošću, prema memorandumu iz januara 1970. koji je poslao svom savetniku za nacionalnu bezbednost Henriju Kisindžeru.

Mnogi razgovori bivšeg princa od Velsa sa nedavnim predsednicima SAD bili su usredsređeni na njegovo interesovanje za borbu protiv klimatskih promena. Čarls je već 50 godina vodio kampanju za životnu sredinu, ali je priznao nakon što je postao kralj da njegova nova uloga zahteva da ostavi po strani svoj aktivizam po tom i drugim pitanjima.

Čarls (73) i Bajden (79) razgovarali su o globalnoj saradnji o klimatskoj krizi prošle godine dok su obojica prisustvovali samitu u Glazgovu u Škotskoj. Oni su se takođe sreli u Bakingemskoj palati u junu 2021. na prijemu koji je kraljica priredila pre samita svetskih lidera u Kornvolu.

Džo Bajden i Kralj Čarls treći Foto: Tanjug/AP, JOHN SIBLEY/AFP/Profimedia

Bajden se ponovo pridružio Pariskom sporazumu o klimi iz 2015. nakon što je Tramp kao predsednik povukao SAD iz sporazuma.

Bajden i kralj razgovarali su u sredu, a Bajden je izrazio saučešće zbog kraljice.

Tramp je rekao da je bivši princ tokom posete "najviše pričao“ i pritiskao ga o klimi tokom zakazanog 15-minutnog sastanka koji je trajao 90 minuta 2019. u Čarlsovoj rezidenciji u Londonu.

Tokom trodnevne posete Vašingtonu 2011. godine, Čarls, zagovornik ekološki prihvatljive poljoprivrede, sastao se sa predsednikom Obamom. U govoru je pohvalio kampanju Mišel Obame protiv gojaznosti i gladi u detinjstvu, kao i napore američkih proizvođača da proizvode zdraviju hranu.

Kralj Čarls III američki predsednici Foto: Tanjug/AP

U svojoj zdravici na večeri u Beloj kući 2005. godine, budući kralj je rekao predsedniku Džordžu V. Bušu da svet traži od Sjedinjenih Država "vodič u najvažnijim pitanjima sa kojima se suočava naša planeta i, zaista, životi naših unuka".

U napomenama, Čarls je takođe rekao da ga je putovanje podsetilo na njegovu prvu posetu Americi, "kada su mediji bili zauzeti pokušavajući da me venčaju sa Trišom Nikson".

U poseti sa Reganom u Ovalnoj kancelariji 1981. godine, njih dvojica su razgovarali o interesovanju za jahanje dok je upravnik donosio čaj. Ali nije servirano na britanski način.

Kralj Čarls III američki predsednici Foto: Tanjug/AP

O tom iskustvu, Regan je kasnije napisao u svom dnevniku.

- Poslužitelji su mu doneli čaj - užas od užasa, poslužili su ga na naš način sa kesom čaja u šolji. Konačno mi je sinulo kada je samo držao šolju i konačno je spustio na sto. Nisam znao šta da radim - priznao je Regan.

Video: Kralj Čarls III iznerviran jer mu srećno naliv pero curi tokom upisivanja u knjigu posetilaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA