Uragan Fiona stigao u Dominikansku Republiku nakon Portorika: Duva snažan vetar, očekuju se obilne padavine

Gotovo 90 odsto Portorika danas je ostalo bez struje, naveli su zvaničnici i upozorili da će biti potrebni dani da se ponovo poveže celo ostrvo od 3,3 miliona ljudi

  • 0
Portoriko uragan Fiona

Foto: Tanjug/AP

Uragan Fiona danas je stigao u Dominikansku Republiku, a Portoriko se priprema za još jedan dan poplava izazvanih obilnim padavinama opasnim po život, saopštila je američka vladina agencija dan nakon što je gotovo celo američko ostrvo ostalo struje.

Dominikanska Republika pogođena je ekstremno obilnim padavinama i vetrovima brzine oko 140 kilmetara na sat, rekao je Erik Blejk iz američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC), dok oluja u Portoriku počinje da jenjava, prenosi Rojters.

Uragan Fiona stigao je do Portorika u nedelju popodne, pet godina nakon što je ovu teritoriju SAD na Karibima opustošio uragan Marija.

Gotovo 90 odsto Portorika danas je ostalo bez struje, naveli su zvaničnici i upozorili da će biti potrebni dani da se ponovo poveže celo ostrvo od 3,3 miliona ljudi.

Elektromreža Portorika ostala je krhka nakon što je uragan Marija u septembru 2017. izazvao najveći nestanak struje u istoriji SAD.

Rojters podseća da je u toj oluji kategorije 5, u kojoj je poginulo više od 3.000 ljudi, bez struje ostalo 1,5 miliona potrošača, a 80 odsto dalekovoda je uništeno, dok hiljade Portorikanaca još živi ispod improvizovanih krovova od cerade.

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je juče proglašenje vanrednog stanja u Portoriku, ovlastivši Federalnu agenciju za vanredne situacije da koordinira pomoć u slučaju katastrofe i obezbedi hitne zaštitne mere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA