≫ 

Iranke pale svoje hidžabe, hiljade protestuju zbog smrti devojke: Haos na ulicama, ima i mrtvih

Mlada Iranka umrla je prošle nedelje u policijskom pritvoru, nakon što ju je privela policija za moral

  • 2
Iran Teheran protest Mahsa Amini Foto: Tanjug/AP

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako ogromna publika navija dok žena podiže makaze prema kosi - otkrivena, bez hidžaba na vidiku. More ljudi, od kojih su mnogi muškarci, huči dok ona seče konjski rep i podiže pesnicu u vazduh, prenosi CNN.

Bio je to snažan čin prkosa u utorak uveče u gradu Kerman u Iranu, gde su žene obavezne da nose hidžab u javnosti - i samo jedan od mnogih protesta koji su se održavali širom zemlje nakon smrti Mahse Amini, 22-jednogodišnje devojke koja je preminula u policijskom pritvoru prošle nedelje.

Hiljade ljudi izašlo je na ulice u utorak uveče, a video snimci protesta dolaze iz desetina gradova - od glavnog grada Teherana do tradicionalno konzervativnijih uporišta poput Mašada.

Na snimcima se vidi kako neki demonstranti skandiraju "Žene, život, sloboda". Drugi se mogu videti kako postavljaju lomače, prepiru se sa policijom ili skidaju i pale svoje marame, kao i kako uništavaju postere vrhovnog vođe zemlje i viču: "Smrt diktatoru".

Na jednom snimku u Teheranu, mladi demonstranti noću marširaju oko lomače na ulici, skandirajući: "Mi smo deca rata. Hajde, borite se, a mi ćemo uzvratiti".

Dve osobe su poginule tokom protesta u gradu Kermanšahu na zapadu Irana, saopštio je danas gradski tužilac Šahram Karami prema novinskoj agenciji Fars.

- Nažalost, dve osobe su ubijene u jučerašnjim nemirima u Kermanšahu. Sigurni smo da su to uradili antirevolucionarni elementi, jer su žrtve ubijane oružjem koje ne koriste bezbednosne snage - izjavio je iranski zvaničnik, prenosi Rojters.

On je naveo i da je ukupno 25 ljudi, uključujući demonstrante, bezbednosne snage i prolaznike, povređeno tokom ovog protesta.

Protesti su izbili nakon smrti Amini, koju je prošlog utorka zaustavila i pritvorila iranska policija za moral.

Iranski zvaničnici rekli su da je Amini umrla prošlog petka nakon što je doživela "srčani udar" i pala u komu nakon hapšenja.

Međutim, njena porodica je rekla da ona nije imala nikakvo srčano oboljenje.

Na snimcima sigurnosnih kamera koje su objavili iranski državni mediji vidi se kako se Amini srušila u centru za "prevaspitanje" gde je odvedena kako bi dobila "uputstvo" o njenoj odeći.

Iranska moralna policija je deo organa za sprovođenje zakona u zemlji i ima zadatak da sprovodi stroga socijalna pravila Islamske Republike, uključujući njen kodeks oblačenja koji nalaže ženama da nose maramu ili hidžab u javnosti.

Pomoćnik vrhovnog vođe Alija Hamneja obećao je "temeljnu istragu" o Amininoj smrti tokom sastanka sa njenom porodicom u njihovoj kući u ponedeljak, navodi iranska poluzvanična novinska agencija Nour.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA