≫ 

Pet britanskih zarobljenika stiglo u Veliku Britaniju: Među njima Aslin i Piner, bili osuđeni na smrt

U pitanju su Ejden Aslin, Šon Piner, Džon Harding, Dilan Hili i Endrju Hil

  • 2
Ukrajina rat Britanci plaćenici sud Donjeck Aiden Aslin Shaun Pinner Ajden Aslin Šon Piner Foto: Profimedia/Sputnik/Konstantin Mihalchevskiy

Pet britanskih ratnih zarobljenika koje je Rusija oslobodila u razmeni sa Ukrajinom stiglo je u Veliku Britaniju, saopštila je danas neprofitna organizacija Prezidijum netvork (Presidium Network).

Kako navodi ova organizacija koja sprovodi evakuacije porodica i pojedinaca iz ratnih zona, u pitanju su Ejden Aslin, Šon Piner, Džon Harding, Dilan Hili i Endrju Hil, preneo je Rojters.

Dodaje se da su Aslina i Pinera u aprilu zarobile proruske snage u Marijupolju, kao i da su osuđeni na smrt pred sudom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) u istočnoj Ukrajini.

Britanska agencija podseća da su, zajedno sa Marokancem Brahimom Sadunom, proglašeni krivim za "plaćeničke aktivnosti i činjenje akcija usmerenih na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DNR".

Hili, Britanac koji je bio humanitarni radnik u Ukrajini, priveden je u aprilu zajedno sa Polom Urijem koji je kasnije preminuo u pritvoru, a Harding i Hil su se borili zajedno sa ukrajinskim snagama, podseća Rojters i dodaje da su sva trojica negirali da su bili plaćenici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je ukrajinska strana u razmeni zarobljenika oslobodila 55 pripadnika vojske Ruske Federacije i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Takođe, neimenovani saudijski zvaničnik saopštio je da je Rusija, uz posredovanje saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, oslobodila 10 ratnih zatočenika zarobljenih u Ukrajini, kao i 215 Ukrajinaca.

Kako je rekao, među oslobođenim strancima su državljani SAD, Velike Britanije, Švedske, Maroka i Hrvatske.

Video: Zelenski upozorio Ukrajince: Ne nasedajte na provokacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gola Istina

    22. septembar 2022 | 15:01

    I sta onda opet ce se vratiti, svi neki humanitarci narocito iz Hrvatske

  • Zabrinuti momci

    22. septembar 2022 | 17:03

    Ali su nacisti isli u rat dobrovoljno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA