Kinez spasen 17 dana nakon zemljotresa: Izgubio naočare, lutao planinom dok ga nisu našli

Ove nedelje se u potragu uključio farmer koji živi u blizini fabrike, koristeći svoje lokalno znanje. Posle nekoliko sati čuo je plač Gana i našao ga ispod drveća

  • 0
Kina zemljotres

Foto: Tanjug/AP

Čovek izgubljen u planinama 17 dana nakon zemljotresa na jugozapadu Kine je spasen.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale pogodio je provinciju Sečuan 5. septembra, pri čemu su poginule 93 osobe, a povređeno je više od 400 ljudi.

Gan Ju je ostao da pomogne drugima u hidroelektrani u kojoj je bio na dužnosti, ali se onda mučio da pobegne kroz neravni teren pošto je izgubio naočare, javili su lokalni mediji.

Živog, ali povređenog, pronašao ga je lokalni meštanin u sredu.

Gan i njegov kolega Luo Jong ostali su 5. septembra u hidroelektrani Vandong da pruže prvu pomoć povređenim kolegama i da pomognu u sprečavanju poplava ispuštanjem vode iz brane.

Zatim su pokušali da odu, hodajući oko 20 km u planinama oko fabrike, prenosi BBC.

Gan, koji je jako kratkovid i izgubio je naočare u zemljotresu, imao je muke da se kreće po terenu, izvestio je državni kineski nacionalni radio (CNR).

Kina zemljotres

Foto: Tanjug/AP

Spasioci su pretraživali područje u potrazi za preživelima, a dvojica muškaraca su bezuspešno pokušali da signaliziraju pomoć.

- Svukli smo odeću, nanizali je na grane drveća i mahali njome okolo - rekao je Luo za CNR.

Na kraju je Luo otišao da traži pomoć, ostavljajući Gana sa improvizovanim krevetom od mahovine i lišća bambusa i malo divljeg voća i izdanaka bambusa za jelo.

Luo je pronađen 8. septembra nakon što je upotrebio vatru da privuče pažnju spasilaca. Ali kada je sklonište njegovog bivšeg saputnika pronađeno tri dana kasnije, Gan više nije bio tamo.

Spasioci su otkrili samo odbačenu odeću i verovali su da je možda umro od hipotermije.

Ove nedelje se u potragu uključio farmer koji živi u blizini fabrike, koristeći svoje lokalno znanje. Posle nekoliko sati čuo je plač Gana i našao ga ispod drveća.

Spasioci su kasnije stigli na lice mesta i odvezli  Gana u bolnicu, gde mu je ukazana pomoć zbog slomljenih kostiju.

Video: Dok je vozio kola, odjednom je počelo sve da se trese i ruši: Snimak zemljotresa u Kini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA