U 4 ukrajinske oblasti danas počinju referendumi o pripajanju Rusiji: Zapad osudio njihovo održavanje

U video obraćanju u sredu ujutro, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija podržati odluku donetu tokom referenduma, dok su zapadne zemlje osudile njegovo održavanje

  • 15
Referendum Ukrajina rat sukob Foto: Tanjug/AP

Stanovnici samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR), kao i teritorije Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod ruskom kontrolom, glasaće na referendumima o pristupanju Rusiji od danas pa do 27. septembra.

Pitanje hitnog održavanja referenduma pokrenula su ranije ove nedelje veća DNR i LNR, prenosi TAS S.

Datumi referenduma određeni su u utorak, a lokalni parlamenti su jednoglasno usvojili referendumske zakone, dok su izborne vlasti odobrile proceduru.

U utorak su se inicijativi pridružili stanovnici regiona Zaporožje i Hersona, pošto su lokalne proruske javne organizacije podnele slične zahteve svojim vlastima.

U video obraćanju u sredu ujutro, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija podržati odluku donetu tokom referenduma.

Format plebiscita bio je tema najžešćih rasprava uoči glasanja.

Zbog vremenskih ograničenja i tehničkih problema doneta je odluka da se koriste tradicionalni papirni listići i da se ne sprovodi digitalno glasanje.

Lično glasanje će se odvijati isključivo 27. septembra, dok će se ostalim danima glasati po zajednicama i na način od vrata do vrata iz bezbednosnih razloga, navodi TAS S.

Stanovnici samoproglašenih DNR i LNR izjašnjavaće se da li "podržavaju priključenje svojih republika Rusiji kao federalnom subjektu".

Stanovnici Zaporožja i Hersona će biti upitani da li su za "otcepljenje regiona od Ukrajine, stvaranje nezavisne države i naknadno priključenje Rusiji kao federalnom subjektu".

U DNR i LNR, gde je sada ruski jedini službeni jezik, glasački listići će se štampati na ruskom jeziku.

U Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti pitanje će biti postavljeno i na ukrajinskom i na ruskom jeziku.

Stanovnici Donbasa, Zaporožja i Hersona, koji su napustili svoje domove, moći će da glasaju van tih teritorija, uključujući i Rusiju.

Centralna izborna komisija Hersona očekuje da će na glasanju učestvovati oko 750.000 ljudi. Zaporoška oblast ima oko 750.000 registrovanih birača.

DPR je odštampao oko 1,5 miliona glasačkih listića za svoje stanovnike.

Sva četiri regiona su izjavila da su posvećena maksimalnoj transparentnosti i legitimnosti, budući da su otvorena za praćenje od strane međunarodnih posmatrača.

Predsednica Centralne izborne komisije LNR (CIK) Jelena Kravčenko saopštila je u sredu da CIK "prima i razmatra" prijave stranih posmatrača, iako nije navela njihove zemlje.

CIK DNR saopštio je da očekuje strane posmatrače i obećao da će dati više informacija nakon njihove akreditacije.

Predsednica izborne komisije Hersonske oblasti Marina Zaharova rekla je da su pozivi upućeni "velikom broju zemalja".

Ruski CIK je takođe obećao da će poslati svoje posmatrače da nadgledaju referendume.

Državna duma (donji dom ruskog parlamenta) saopštila je da će članovi svih parlamentarnih frakcija dobiti pozive da učestvuju u praćenju glasanja.

Zapad osudio održavanje referenduma

NATO je danas osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, "očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja".

- Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN - navodi se u saopštenju Severnoatlantskog saveza.

Najviši zvaničnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudili su planove za održavanje referenduma u oblastima u Ukrajini koje su pod kontrolom proruskih snaga, saopšteno je danas iz te organizacije.

Planove za održavanje referenduma osudili su poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, generalni sekretar OEBS-a Helga Marija Šmid, predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Sederfelt i direktor Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Mateo Mekači.

Održavanje referenduma na ukrajinskim teritorijama koje su pod kontrolom Rusije osudile su još SAD, Emanuel Makron i mnogi drugi zapadni lideri.

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    23. septembar 2022 | 07:36

    Па ако је могла Југославија зашто не може и нека друга сложена државна заједница?! ПС А лијепо им је било цјепкати када су берлински зид рушили...

  • Mile

    23. septembar 2022 | 08:34

    Zapad osudio u Ukrajina a vodi bitku za Kosovo, prvi priznali. Tamo može

  • Sale71🐒

    23. septembar 2022 | 08:10

    Samo tako Ruska braco Rusi sa Rusima zivela Srbija zivela bratska rusija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA