Ruska službenica za mobilizaciju viče na muškarce koji neće u rat: Opšti haos, njihov odgovor kida dušu

Video prikazuje grupu muškaraca u Dagestanu, republici na severu Kavkaza koja je deo Ruske Federacije, kako se prepiru sa službenicom dok im ona objašnjava da moraju da idu u rat jer se radi o njihovoj i budućnosti zemlje

  • 25
Ruski vojnik Ukrajina

Foto: Tanjug/AP

U moru snimaka koje pokazuju kako se Rusi bune zbog mobilizacije i pronalaze svakojake načine da je izbegnu, pa čak namerno lome noge i ruke, pojavio se i jedan na kojoj se meštani i vojni obveznici svađaju sa službenicom za mobilizaciju.

Video prikazuje grupu muškaraca u Dagestanu, republici na severu Kavkaza koja je deo Ruske Federacije, kako se prepiru sa službenicom dok im ona objašnjava da moraju da idu u rat jer se radi o njihovoj i budućnosti zemlje. Žena govori o tome kako su se njihovi dedovi borili u Drugom svetskom ratu i kako se sad oni takođe moraju boriti.

- To je potrebno i tvoj deda se borio da bi ti imao koricu hleba - priča žena muškarcu koji se buni.

- Moj deda se borio za svoju zemlju - odgovara muškarac dok drugi uzrujano dobacuje:

"A sad? To je bio rat, a ovo je politika!"

"Zašto bismo išli u rat? Za koga će se naša deca boriti?" - dodaju.

Ona viče: "Tišina! Ne snimajte ovo. Jeste li normalni? Što vi to govorite? Jeste li išli u školu, jeste li pismeni? Deca će se boriti za svoju budućnost"

"Za kakvu budućnost? Pa mi jedva imamo sadašnjost” - uzvraća čovek i pita je ima li ona decu.

Na društvenim mrežama objavljen je niz videozapisa koji prikazuje muškarce iz raznih delova Rusije koji se ukrcavaju u autobuse koji će ih odvesti do vojnih centara. Ispraćaju ih članovi porodica, a na snimcima se mogu videti žene koje plaču za njima. Jedan takav video dolazi iz južnojakutskog grada Nerjungrija u kojem dete plače za ocem.

Na snimku se vidi grupa mobilisanih Rusa iz mesta Stari Oskol, koje se nalazi u pokrajini Belgorod, kako odlaze u službu. Može se čuti dete jednog od muškaraca kako viče: "Tata, zbogom. Molim te, vrati se!“

Nakon toga, dete nastavlja neutešno da plače, dok njegov otac polako odlazi, izgubljen u grupi muškaraca.

Pojedini novinari objavljuju snimke na kojima se navodno vidi kako se mobilisani muškarci opijaju i biju.

Podsetimo, Putin je 21. septembra proglasio delimičnu mobilizaciju. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će biti pozvano 300.000 rezervista. Kijev je na to odgovorio da je to očekivan korak i istakao da to dokazuje da stvari na terenu ne teku prema planovima Moskve.

Lideri zapadnih zemalja osudili su ovaj potez Moskve i rekli da je to dokaz da Putinova specijalna operacija propada, ali da može doći i do eskalacije sukoba.

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1212

    23. septembar 2022 | 11:35

    U Rusiji ce ostati samo ko ne moze nigde da pobegne.

  • @@@

    23. septembar 2022 | 11:54

    Cim oni moraju nekoga mobilisati znaci da ogromna vecina naroda ne zeli rat niti ici u rat. Niko ne zeli da bude topovsko meso.

  • Leon

    23. septembar 2022 | 11:42

    Nisu ni oni blesavi da ginu u tuđoj zemlji. I zbog koga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA