Ko je kriv za neuspehe na bojnom polju? Ruska vojska podeljena dok se Putin muči

Putin sam daje uputstva direktno generalima na terenu, rekla su dva izvora upoznata sa američkim i zapadnim obaveštajnim službama, što je veoma neobična taktika upravljanja u modernoj vojsci

  • 13
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska podeljena je oko toga kako se najbolje suprotstaviti neočekivanom napredovanju Ukrajine na bojnom polju ovog meseca, prema više izvora upoznatih sa američkim obaveštajnim službama, pošto se Moskva našla u defanzivi i na istoku i na jugu, piše CNN.

Ruski predsednik Vladimir Putin sam daje uputstva direktno generalima na terenu, rekla su dva izvora upoznata sa američkim i zapadnim obaveštajnim službama, što je veoma neobična taktika upravljanja u modernoj vojsci za koju ovi izvori kažu da nagoveštava nefunkcionalnu komandnu strukturu koja je "mučila" Rusiju od početka "specijalne vojne operacije".

Postoje značajna neslaganja oko strategije sa vojnim liderima koji se bore da se dogovore o tome gde da usmere svoje napore da ojačaju odbrambene linije, rekli su višestruki izvori bliski sa američkim obaveštajnim službama.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da preraspoređuje snage prema Harkovu na severoistoku, gde je Ukrajina ostvarila najdramatičnije uspehe, ali američki i zapadni izvori kažu da je najveći deo ruskih trupa i dalje na jugu, gde je Ukrajina takođe vodila ofanzivne operacije oko Hersona.

Putin je u sredu najavio delimičnu mobilizaciju i očekuje se da će biti pozvano do 300.000 rezervista. On se mesecima opirao da preduzme taj korak, a zvaničnici Bajdenove administracije su u sredu rekli da činjenica da je on to sada uradio naglašava ozbiljnost nedostatka ljudstva i signalizira rastući očaj.

Nije jasno da li će mobilizacija napraviti bilo kakvu operativnu razliku na bojnom polju ili samo produžiti trajanje rata bez promene ishoda, smatraju ruski vojni analitičari.

"Igra krivice"

Zvaničnici u Moskvi pokušavaju da pripišu krivicu za nagli preokret u "sudbini" Rusije, rekao je visoki zvaničnik NATO-a.

- Zvaničnici Kremlja i stručnjaci iz državnih medija grozničavo raspravljaju o razlozima neuspeha u Harkovu i na tipičan način, čini se da Kremlj pokušava da skrene krivicu sa Putina na rusku vojsku - rekao je.

Već je došlo do rekonstrukcije vojnog rukovodstva kao odgovora na neuspehe na bojnom polju, ostavljajući rusku komandnu strukturu još više zbrkanom nego što je bila ranije, kažu izvori. Komandant koji je nadgledao većinu jedinica u regionu Harkova bio je na toj dužnosti samo 15 dana i sada je razrešen dužnosti, rekao je zvaničnik NATO-a.

Rusija je poslala "mali broj" vojnika u istočnu Ukrajinu, od kojih su neki pobegli usred napredovanja Ukrajine na bojnom polju prošle nedelje, prema rečima dvojice američkih zvaničnika odbrane, u pokušaju da ojača svoje oslabljene odbrambene linije.

Ali čak i ako Rusija bude u stanju da se udruži oko plana, američki i zapadni zvaničnici veruju da je Rusija ograničena u svojoj sposobnosti da izvede strateški značajan odgovor na kontraofanzivne operacije Ukrajine koje su poslednjih dana, kažu izvori, krenule u korist Kijeva. Čak i nakon najave delimične mobilizacije, zvaničnici su skeptični da je Rusija sposobna da brzo rasporedi veliki broj vojnika u Ukrajinu s obzirom na njene tekuće probleme sa linijama snabdevanja, komunikacijama i moralom.

"Mali obim" ruskog preraspoređivanja je signal njegove nesposobnosti da sprovede bilo kakve ozbiljne operacije, rekao je visoki zvaničnik odbrane za CNN.

Rusija je do sada odgovorila na napredak Ukrajine pokretanjem napada na kritičnu infrastrukturu kao što su brane i elektrane - napade koje SAD vide kao "osvetničke", a ne kao operativno značajne salve, rekla je ova osoba.

U nedostatku više ljudstva koje trenutno jednostavno nema, izvori kažu da Rusija ima malo drugih opcija da kazni ili potisne ukrajinske snage. Putin se "muči", rekao je koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi u svom pojavljivanju na CNN-u u sredu. Ruska vojska ima "lošu koheziju jedinica, dezerterstvo u redovima, vojnike koji ne žele da se bore", rekao je Kirbi.

- Ima užasan moral, koheziju jedinica na bojnom polju, komanda i kontrola još uvek nisu rešene. Ima problema sa dezerterstvom i tera ranjenike da se vrate u borbu. Dakle, jasno je da mu je ljudstvo problem - rekao je Kirbi.

Naredba za mobilizaciju znak da Putinov plan ne funkcioniše

Putinov nalog za mobilizaciju je značajan jer predstavlja direktno priznanje da moskovska "specijalna vojna operacija" nije funkcionisala i da je trebalo da se prilagodi, kažu vojni analitičari.

Ali za sada ima više pitanja nego odgovora o njegovom preciznom operativnom uticaju. To je prva takva naredba izrečena u Rusiji od Drugog svetskog rata, koja vojnim analitičarima nudi ograničene savremene podatke na kojima mogu zasnivati svoja predviđanja.

Čak i ako Moskva može da poveća svoj broj vojnika - kako sprečavanjem postojećih članova službe po ugovoru da napuste službu, tako i mobilizacijom rezervista - ona će se boriti da obuči, opremi i integriše ove trupe u postojeće jedinice, rekao je Majkl Kofman, direktor Programa ruskih studija u Centru za pomorske analize. Čak i ako to reši neke kratkoročne probleme sa ljudstvom, to verovatno neće biti visokokvalitetni regruti, primetili su Kofman i drugi.

Čak i u najboljem slučaju, Moskvi će takođe biti potrebno neko vreme da pošalje nove trupe.

- Mislim da je razumno reći da se delimična mobilizacija verovatno neće odraziti na bojnom polju najranije nekoliko meseci i da bi mogla da proširi sposobnost Rusije da održi ovaj rat, ali ne i da promeni njegov ishod - rekao je Kofman.

Dugogodišnji neuspesi Rusije u planiranju, komunikaciji i logistici su pojačani kažnjavajućim gubicima u njenom povlačenju iz okoline Harkova, rekli su izvori. Rusija je za sobom ostavila "mnogo" opreme u svom povlačenju, kaže zvaničnik NATO-a. I najmanje jedna spratna jedinica, iz Prve gardijske tenkovske armije, je "desetkovana", rekla je ova osoba.

- S obzirom na to da je njena severna osovina gotovo urušena, to će otežati ruskim snagama da uspore ukrajinsko napredovanje, kao i da obezbede pokriće za ruske trupe koje se povlače - rekao je zvaničnik.

- Mislimo da će to takođe ozbiljno narušiti planove Rusije da okupira ceo Donbas.

"Divlja karta" ostaje, kao i uvek, ruski predsednik. Putin je u sredu još jednom zapretio upotrebom nuklearnog oružja, pretnju za koju su američki zvaničnici rekli da ih shvataju "ozbiljno", ali nisu videli neposredne naznake da planira da je nastavi.

Proruske vlasti u nekim istočnim okupiranim regionima Ukrajine takođe su najavile svoju nameru da održe političke referendume o pridruživanju Rusiji, manevar koji bi neki analitičari rekli da bi Rusija mogla da iskoristi kao izgovor za vojnu akciju.

- Generalno gledano, Rusija se sada nalazi u defanzivi. Ukrajina ima inicijativu, primoravajući Rusiju da preduzme mere zaustavljanja jednostavno kako bi izbegla dalje gubitke. Ako Ukrajina uspe da preduzme stalne odbrambene operacije, to bi moglo još više da ugrozi održivost ruske odbrane - rekao je visoki zvaničnik NATO-a.

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luda Nasta

    23. septembar 2022 | 19:54

    Jedini ko će profitirati od ovog rata je opet Amerika. Rusi i Ukrajinci će da ginu, Evropa će se smrzavati bez gasa i struje, ekonomija će pretrpeti slom, a mi Srbi će da se po običaju svađamo ko je na čijoj strani.

  • 534

    23. septembar 2022 | 19:54

    Zauzmeš 22% najveće države u Evropi sa 4 puta manje vojske nego što ta država ima i to proglase neuspehom. A šta je onda uspeh? Ukrajinska vojska bi bilo koju vojsku osim američke u Nato paktu obrisala kao slinu.

  • Trig

    23. septembar 2022 | 19:52

    Au mučenika baš se muči na sigurnoj distanci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA