≫ 

Silvio Berluskoni brani Putina

On je rekao da izveštavanje, koje su gurale separatističke snage i nacionalistički političari u ruskoj vladi, nije ostavilo Putinu drugog izbora osim da pokrene "ograničenu invaziju"

  • 5
Vladimir Putin Silvio Berluskoni Italija Rim Foto: Tanjug/AP

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni branio je "specijalnu vojnu operaciju" Vladimira Putina u Ukrajini rekavši da je ruski lider "gurnut" u sukob.

Ovaj 85-godišnjak je rekao da je trebalo da ruske trupe zamene ukrajinsku vladu "pristojnim ljudima", a zatim da odu, piše BBC.

Trostruki italijanski premijer dugogodišnji je saveznik ruskog predsednika.

Očekuje se da će ovog vikenda njegova stranka preuzeti vlast kao deo desničarske koalicije na opštim izborima u Italiji.

Narativ u kojem se navodi da ukrajinska vlada "kolje" ljude koji govore ruski na istoku zemlje kreirali su mediji u Moskvi, rekao je Berluskoni italijanskoj televiziji.

On je rekao da izveštavanje, koje su gurale separatističke snage i nacionalistički političari u ruskoj vladi, nije ostavilo Putinu drugog izbora osim da pokrene "ograničenu invaziju".

- Putina je gurnulo rusko stanovništvo, njegova partija i njegovi ministri da izmisli ovu specijalnu operaciju - rekao je on.

- Trupe je trebalo da uđu, stignu do Kijeva za nedelju dana, zamene vladu Zelenskog pristojnim ljudima i nedelju dana kasnije da se vrate - dodao je Berluskoni.

- Umesto toga, naišli su na neočekivani otpor, koji je potom hranjen svim vrstama oružja sa Zapada - dodao je.

Berluskoni se dugo divio putinu, a 2012. pridružio se tadašnjem premijeru na skijanju u ruskom gradu Sočiju.

U aprilu je, međutim, osudio sukobe i rekao da je "duboko razočaran i tužan" zbog Putinovog ponašanja, dodajući da su "masakri civila u Buči i drugim mestima pravi ratni zločini".

Lider partije Forca Italia trenutno vodi kampanju kao deo desničarske koalicije uoči opštih izbora u nedelju.

Njegova stranka desnog centra je mlađi partner alijanse, čiji su osnivači tvrdo desničarska Braća Italije Đorđije Meloni i populistička partija Lega Nord Matea Salvinija. Ankete su pokazale da će blok osvojiti većinu.

Uprkos dosadašnjem prijateljstvu Berluskonija sa Putinom i Salvinijevoj kritici zapadnih sankcija Rusiji, Meloni, za koju se očekuje da će predvoditi bilo koju potencijalnu vladu, obećala je da će nastaviti da pruža podršku Italije Ukrajini.

- Rat u Ukrajini je vrh ledenog brega sukoba čiji je cilj preoblikovanje svetskog poretka - rekla je ona ranije ovog meseca.

- Dakle, moramo da vodimo ovu bitku - zaključila je.

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA